ELMARAD!! 2023/41. hét - a bűncselekmény elhárítására idős koránál és fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2023. október 10., kedd 09.00
Ügy tárgya: 
a bűncselekmény elhárítására idős koránál és fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette
Ügyszám: 
23.B.151/2023
Tárgyalás helyszíne: 
7623 Pécs, Rákóczi út 34.
Tárgyaló: 
fsz.II. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: A vádlott férfi 2022.november 14. napjától kezdődően dolgozott belgyógyászati klinikán, ahol a munkaköri leírását a járványügyi vészhelyzet alatt technikai okokból még nem írta alá, de alkalmazásának feltételeivel tisztában volt. Szakképesítése és munkaköri leírása szerint önállóan nem végezhet infúziós, transzfúziós és injekciós terápiát, illetve katéter átmosást sem.

A belgyógyászati klinika infektológiai zárt osztályán COVID+ részlegén feküdt a magatehetetlen idős sértett nő, akit 2022. december 10. napjától Covid tüdógyulladással kezeltek az osztály zsilipelt részén, ahol egyedül feküdt egy kórteremben.

A vádlott 2022. december 17-én reggel 6:00-tól, délután 18:00 óráig ügyeleti szolgálatot látott el, ügyeletes főorvos és két nővér társaságában.

A 2022. december 17-i labor eredmények alapján a sértettnek káliumhiánya alakult ki, ezért az ügyeletes orvos 6 gramm kálium infúzióban történő beadását írta elő a műszakvezető nővér számára, mert ez az ő feladatkörébe tartozik. A nővér a kálium injekciókat háromszor 20 ml-es fecskendőben, kétszer 25 ml és egyszer 10 ml adagban, megfelelően előkészítette, majd a lezárt fecskendőket a COVID+ zártosztály zsilipelő kapuja elé helyezte azzal, hogy a szükséges óvintézkedések után majd beviszi a beteghez.

Idő közben a műszakvezető nővért az ügyeletes tüdőgyógyász orvos egyéb feladatok ellátása érdekében vizitre hívta el. A főnővér utasította a vádlottat, hogy az idő alatt ellenőrizze a sértett infúziójának állapotát, lefolyását. A vádlottnak semmi más feladata nem volt ezen túlmenően, ennek ellenére, kihasználva azt, hogy tevékenységét senki sem ellenőrzi, 14 óra 15 perc körüli időpontban magához vette a kikészített három fecskendőben lévő kálium injekciót, és a kórteremben egyedül lévő, magatehetetlen sértett jobboldali combvisszér centrálvénás kanüljén keresztül, közvetlenül az érpályába fecskendezett kétszer 25 ml, összesen 50 ml kálium-kloridot.

A főnővér 15 perc elteltével, visszatérve észlelte a három fecskendő eltűnését, ezért haladéktalanul bement a COVID+ részlegre, ahol a sértett mellett tetten érte a vádlottat, aki éppen a beteg centrális vénás katétere körül ténykedett, és látta, hogy a harmadik, 10 ml kálium tartalmú fecskendő még az asztalon volt. A főnővér ekkor riasztotta az ügyeletes tanszékvezető orvost.

A sértett 14 óra 20 perckor heveny káliummérgezés talaján kialakult heveny szívelégtelenség miatt elhunyt, életét megmenteni lehetetlen volt.

A bíróság megkezdi a tárgyalást az ügyben.


 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36-30-990-4247

barkaszia@birosag.hu

Eljáró bíróság: