2023/28.hét - egészségügyi szolgáltató alkalmazottja által, a foglalkozása körében, üzletszerűen elkövetett emberi test tiltott felhasználásának bűntette és más bűncselekmények

Tárgyalás időpontja: 
2023. július 12., szerda 09.00
Ügy tárgya: 
egészségügyi szolgáltató alkalmazottja által, a foglalkozása körében, üzletszerűen elkövetett emberi test tiltott felhasználásának bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
22.B.238/2022
Tárgyalás helyszíne: 
7623 Pécs, Rákóczi út 34.
Tárgyaló: 
fsz.II. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: Az elsőrendű vádlott fül-orr-gégész szakorvos, igazgatóként 2011-től 2020. március 15-ig dolgozott fül-orr-gégészeti klinikán, valamint egy alapítvány kuratóriumi elnöke, melynek székhelye a klinika, melyen dolgozik. A másodrendű vádlott boncmester egy patológiai intézetben, ahol munkairányítói jogkörrel is bír. A harmadrendű vádlott adjunktus, fül-orr – gégész szakorvos, intézetigazgató helyettes.

Az elsőrendű vádlott és a klinika, melyet irányított 2019. januárjában két napra, magyar és külföldi orvosok részére – sziklacsont fúrás gyakorlásának céljából – sziklacsont kurzust szervezett, melyet széles körben hirdettek meg. A kurzuson az elsőrendű vádlott személyenként 3-3 darab, holttestekből kivett humán sziklacsontot szándékozott biztosítani a résztvevőknek.

A sziklacsont a koponyán a halánték egyik csontja, melyet orvostudományi egyetemi oktatási felhasználás végett holttestből kizárólag kórbonctani vizsgálat során és abban az esetben lehet eltávolítani, ha ellene az elhunyt életében nem tiltakozott.

2018. januárjától 2018. év végéig az elsőrendű vádlott megbízása szerint a másodrendű vádlott a patológiai intézetben elhelyezett, hamvasztani kívánt holttestekből, oktatási célból, folyamatosan, havi rendszerességgel legalább 15-20 darab, összesen 320 darab sziklacsontot, valamint nyakszirtcsont töredéket távolított el, amelynek ellenében több esetben darabonként 2500 forint készpénzt kapott. A boncmester számára a jogszabályok nem biztosítanak erre lehetőséget. A másodrendű vádlott tevékenységét az arra jogosult patológusok jelenléte, felügyelete és tudta nélkül végezte.

Az elsőrendű vádlott által meghirdetett kurzus részvételi díja személyenként 40.000 forint volt, míg a holttestekből származó sziklacsonton történő fúrás gyakorlására jelentkezőknek személyenként 60.000 forint volt, mely utóbbiba – személyes haszonszerzés érdekében – az elsőrendű vádlott beépítette a sziklacsontok beszerzésének „munkadíját” és azok „ellenértékét” is, mint részvételi díjat, melyet a résztvevők az elsőrendű vádlott által irányított alapítványnak fizették meg.

A harmadrendű vádlott a kurzusokon oktatóként vett részt, maga is végzett sziklacsont fúrást úgy, hogy tudta, hogy az elsőrendű vádlott a képzéshez a csontokat hosszabb időn keresztül folytatott jogellenes eljárásban szerezte be. A harmadrendű vádlott külföldi tartózkodása során új műtéti technikákat tanult, melyek oktatásához 8 db sziklacsontot vitt magával az egészségügyi törvényben meghatározott feltételek hiányában.

Az ügyészség a vádlottakat társtettesként, egészségügyi szolgáltató alkalmazottja által, a foglalkozása körében kereskedéssel, üzletszerűen elkövetett emberi test tiltott felhasználásának bűntettével, az elsőrendű vádlottat további bűncselekmények elkövetésével, így halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés bűntettével és folytatólagosan, jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével is vádolja.

A bíróság folytatja a tárgyalást.


 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36-30-990-4247

barkaszia@birosag.hu

Eljáró bíróság: