2023/27.hét - előre kitervelten, nyereségvágyból és aljas indokból vagy célból elkövetett emberölés bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2023. július 3., hétfő 14.00
Ügy tárgya: 
előre kitervelten, nyereségvágyból és aljas indokból vagy célból elkövetett emberölés bűntette
Ügyszám: 
B.190/2022
Tárgyalás helyszíne: 
7623 Pécs, Rákóczi út 34.
Tárgyaló: 
fsz.II. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: A büntető ügy sértettje rendkívül jó körülmények között élt, vagyonát korábban a vállalkozásaiból alapozta meg, több ingatlannal és folyószámláin nagy összegű pénzeszközzel, valamint értékpapírokkal rendelkezett. A bűncselekmény elkövetésének időpontjában megtakarításaiból és azok hozamaiból élt. A sértett tulajdonát képezte több vállalkozás, melyek cégek lakóépületek tervezésével, ingatlanok adásvételével, élelmiszerek gyártásával foglalkoztak. Tulajdonát több nagyértékű személygépkocsi, valamint jacht is képezte, befektetési számláin több száz millió forint volt. A sértett élettársa elhunyt, elvesztését a sértett nem tudta feldolgozni, nagy mennyiségű szeszes italt fogyasztott rendszeresen, többször került ittas állapotba.

Ezt kihasználva budapesti villájában – lakó és tartózkodási helyén – bűnözői csoportok és velük együtt prostituáltak is rendszeresen megjelentek, akik a sértett bankkártyájának felhasználásával jelentős összegekre tettek szert.

A sértett életmódja, továbbá a nála rendszeresen megjelenő és tartózkodó személyek életvitele miatt nagyon sok esetben foganatosítottak rendőri ellenőrzést a lakóhelyén. A sértett kórházban is feküdt, ahol alkohol okozta pszichotikus zavarok miatt kezelték.

Az elsőrendű és a másodrendű vádlottak 2020 tavaszán költöztek be a sértett villájába, több más személlyel együtt. A vádlottak megállapodtak abban, hogy kihasználva a sértett labilis állapotát, megszerzik a tulajdonát képező vagyoni javakat, majd ezt követően a sértettől megszabadulnak, életét kioltják. Ennek megvalósítása érdekében a vádlottak – folyamatosan – egészen a sértett haláláig a korábban a szakorvos által a sértettnek felírt gyógyszereket, továbbá fel nem írt gyógyszereket kávédarálón ledarálták, azt hűtött poharakba helyezték, majd alkoholos itallal, rendszerint sörrel felhígítva a sértettnek adták, aki azt elfogyasztotta. A sértett a vádlottak tudta és beleegyezése nélkül ügyeit már nem intézhette egyedül, ha valahova mennie kellett, úgy a vádlottak vagy a társaságukban levő más személyek is kísérték. A gyógyszerezés és a rendszeres, nagymértékű alkoholfogyasztás hatására a sértett sokszor énidegen magatartást tanúsított. Az adott gyógyszerek orvosi javaslat és ellenőrzés nélküli adagolása önmagában is, de különösen etil-alkohol tartalmú itallal együtt történő fogyasztása potenciálisan veszélyeztette a sértett életét.

A vádlottak társaságában lévő személyek a vádlottak szándékáról nem tudtak.

2020. június 26-án a vádlottak a sértettet a sértett tulajdonában lévő kastélyépületbe vitték. Ezzel az volt a céljuk, hogy a külvilágtól szinte teljesen elszigetelt sértett gondnoksággal kapcsolatos ügyeit személyesen ne tudja intézni. Itt tovább folytatták a sértett kontrollálatlan gyógyszerezését. A sértett 2020. augusztus 10-re idézést kapott egy budapesti kormányhivatalhoz, majd a rendőrségre, mely idézésekre meg kellett volna jelennie. Ezt a vádlottak mindenképpen meg akarták akadályozni, nehogy a sértett rájuk terhelő vallomásokat tegyen. Korábbi elhatározásuknak megfelelően döntöttek arról, hogy a sértettet megölik.

2020. augusztus 8-án, az esti órákban a másodrendű vádlott a sértett tartózkodási helyén, a kastélyban égésgyorsító anyagot locsolt szét, azt begyújtotta, majd az épület bejárai ajtaján lévő riglit dróttal bezárta. A sértett ekkor a fürdőszobába bezárkózva kért segítséget, és a birtokon tartózkodó harmadik személy értesítette a tűzoltókat, akik a sértettet kiszabadították a bejárati ajtó szétfűrészelését követően. A sértettet kórházba szállították, de sérülése nem keletkezett.

A vádlottak nem tettek le a sértett megöléséről. Az elsőrendű vádlott – a gyanút magukról elterelendő - Budapestre utazott, meghagyva a másodrendű vádlottnak, hogy tervüket vigye véghez. 2020. augusztus 9-ről 10-re virradó éjszaka a másodrendű vádlott a sértettet a szobájában megfojtotta, ezt követően az ingatlanban égésgyorsító anyagot locsolt szét nagy mennyiségben és azt meggyújtotta, majd elhagyta az épületet. A másodrendű vádlott ezután a szállására sietett azt a látszatot keltve, hogy ott aludt, és az ott tartózkodó másik férfit riasztotta azzal, hogy észlelte lángokban áll az épület. A katasztrófavédelem munkatársai a helyszínre hajnalban érkeztek meg, az oltást ekkor megkezdték, eközben megtalálták a sértett elszenesedett holttestét.

A bíróság – az eljáró bíró személyében bekövetkezett változásra tekintettel – a tárgyalást a tárgyalás korábbi anyagának lényege ismertetésével megismétli.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Dezső Lili

sajtótitkár

+36-30-541-6666

DezsoL@birosag.hu

Eljáró bíróság: