2023/21.hét - emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény

Tárgyalás időpontja: 
2023. május 22., hétfő 09.00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény
Ügyszám: 
31.B.20/2023
Tárgyalás helyszíne: 
7623 Pécs, Rákóczi út 34.
Tárgyaló: 
mfsz. 2. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: A vádlott férfi korábban élettársi kapcsolatban élt a sértett feleségével. A vádlottat 2012-ben emberölés bűntette miatt jogerősen 10 év börtönre ítélte a Pécsi Törvényszék, emiatt az élettársi kapcsolat megszakadt. Később a vádlott volt élettársa a sértettel házasságot kötött, három gyermekük is született.

A vádlott, szabadulását követően felkereste korábbi élettársát, vele ismét kapcsolatot létesített, együtt is éltek, ezalatt azonban többször veszekedtek. A kialakult helyzet miatt a vádlott és a sértett között is konfliktus alakult ki. Miután a sértett felesége megtudta, hogy a vádlott rajta kívül más személlyel is létesített kapcsolatot, elhatározta, hogy hazaköltözik, ehhez férje, a sértett nyújtott segítséget. Ezt követően a vádlott a sértettnek fenyegető üzenetet küldött.

2022. augusztus 9-én a vádlott a tartózkodási helyén magához vett egy szegecselt fa markolattal bíró, 43 cm pengehosszúságú bozótvágó kést, a jelenlévő hozzátartozóival közölte, hogy megöli a sértettet és volt élettársát, a feleségét, majd eltávozott.

A vádlott éjszaka, 22:00 óra körüli időben ért a sértett és felesége házához, ahol a sértett egész családja tartózkodott. A vádlott a nyitott kiskapun keresztül jutott az ingatlanban, ekkor a kutyák ugatni kezdtek, a sértett kilépett a házból, ekkor észlelte a vádlottat, aki kezében bozótvágó késsel felé tartott, miközben azt kiabálta, hogy „meg foglak ölni, meghalsz!”

A sértett visszafutott a házba, becsukta az ajtót és megpróbálta megakadályozni, hogy a vádlott bejusson, eközben azonban elesett. A vádlott bejutott, rátámadt a sértettre, őt hasba akarta szúrni a bozótvágó késsel, de a szúrást a sértett elhárította úgy, hogy ráfogott a kés pengéjére mindkét kezével és igyekezett eltolni magától a vádlottat. Eközben sikerült kiszorítania a sértettnek a vádlottat a házból az udvarra, ahol a dulakodás tovább folytatódott, a sértett védekezett. Végül sikerült a vádlottat lefogni és a kiskapun kiszorítani.

A vádlott ezután visszament a tartózkodási helyére, ahol lecserélte véres ruházatát, a bozótvágó kést elrejtette egy ismerősénél, ahol az éjszakát is töltötte, majd megszökött a rendőri intézkedés elől, 2022. augusztus 11-én fogták el.

A bántalmazás következtében a sértett két kezén súlyosabb, az ínakat is érintő, de testszerte is több vágott felületű sérülést szenvedett.  A sérülések gyógytartama együttesen 3-4 hónap.

A vádlott által megtámadott testtájékra figyelemmel, súlyosabb, a hasüreget megnyitó, hasüregi szerv sérülésével, ennek folytán akár halálos eredménnyel járó sérülések kialakulásának lehetősége sem volt kizárható, melynek elmaradása a sértett védekezésének követkeménye.

A bíróság megkezdi a tárgyalást.


 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Dezső Lili

sajtótitkár

+36-30-541-6666

DezsoL@birosag.hu

Eljáró bíróság: