2023/19.hét - különös kegyetlenséggel, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény

Tárgyalás időpontja: 
2023. május 8., hétfő 13.00
Ügy tárgya: 
különös kegyetlenséggel, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény
Ügyszám: 
13.B.30/2023
Tárgyalás helyszíne: 
7623 Pécs, Rákóczi út 34.
Tárgyaló: 
fsz.II. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: A sértettek (anya és fia) szívességi lakáshasználóként laktak egy baranyai település egyik házában. 2022. augusztusa óta a ház középső szobájában tartották a személyes tárgyaikat.

2022. augusztus 13. előtt az elsőrendű vádlott is az ingatlanban lakott és a sértett férfival aludt egy szobában. A sértettek több alkalommal mutatkoztak a település közterületein, a másodrendű vádlott is tudomással bírt az ott tartózkodásukról. Mindkét vádlott – eltérő okok miatt – neheztelt a sértett féfire. Egyikük munkából, a másik családi kapcsolatból eredő problémák miatt.

2022. augusztus 12-én a sértett nő és fia a település egyik kocsmájában töltötték a délutánt, sört ittak. Csatlakozott hozzájuk az elsőrendű vádlott is. A sértettek 19:00 és 21:00 óra között indultak a lakhelyükként szolgáló ingatlanhoz, ahol vacsoráztak, majd aludni mentek. A sértett férfi a konyha melletti szobát, anyja a sértett nő az utcafronthoz legközelebb eső szobát használta.

22:00 és 23:00 óra közötti időben az elsőrendű és a másodrendű vádlottak megbeszélték, hogy megleckéztetik a sértett férfit korábbi konfliktusaik miatt. Az ittas állapotú elsőrendű vádlott ötletére két sörösüveget benzinnel töltöttek meg, majd az üvegek nyílásába az elsőrendű vádlott egy-egy zoknit helyezett, melyek kanócként funkcionáltak. Ezt követően 2022. augusztus 13-án 2:30 óra körüli időben, a vádlottak a sértett férfi tartózkodási helyére mentek. A vádlottak tudták, hogy az ingatlanban a két sértett alszik. Az elsőrendű vádlott a nála lévő üvegből kilógó zoknit meggyújtotta, majd az üveget az ablakon keresztül a ház középső szobájába dobta. Az üveg a kitört ablakon keresztül a padlóra esett. Ezt követően a másodrendű vádlott a nála lévő üveget, meggyújtás nélkül, a kitört ablakon keresztül szintén a szobába dobta. Ezután a vádlottak a helyszínt elhagyták.

A sértettek a vádlottak által keltett zajra felébredtek, füstszagot észleltek, látták, hogy a középső szobában égnek a bútorok. A sértett férfi próbálta a tüzet eloltani, míg édesanyja a tűzoltóktól kért segítséget. Mindketten sértetlenül hagyták el a házat.

A tűzoltók 2:42 órakor érkeztek a helyszínre, a tüzet lokalizálták, majd rövid időn belül eloltották.

A tűz nyomán az ingatlanban 867.900 forint kár keletkezett, a vádlottak a sértetteknek összesen 194.000 forint kárt okoztak.

A bíróság előkészítő ülést tart az ügyben.


 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Dezső Lili

sajtótitkár

+36-30-541-6666

DezsoL@birosag.hu

Eljáró bíróság: