2023/19.hét -közveszélyokozás bűntettének kísérlete

Tárgyalás időpontja: 
2023. május 11., csütörtök 13.00
Ügy tárgya: 
közveszélyokozás bűntettének kísérlete
Ügyszám: 
10.B.602/2022
Tárgyalás helyszíne: 
7621 Pécs, Széchenyi tér 14.
Tárgyaló: 
fsz.16. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: A vádlott férfi a korábbi párkapcsolatával történt szakítását, a nő új kapcsolatba lépését nem tudta feldolgozni.

2022. július 18-án a délutáni órákban a vádlott volt párja ismerőseinél tartózkodott, majd az új párjához ment és ott is maradt éjszakára. A vádlott azon a napon meglátogatta egy barátját, akinél alkoholt is fogyasztott, majd 22:30 óra körüli időben ment haza és apja laptopjáról volt párjának messenger üzeneteket küldött, melyben korábbi párját jelenlegi párkapcsolata miatt vonta kérdőre és kérte, hogy találkozzanak.

A nő a kérésnek nem tett eleget. A vádlott elhatározta, hogy felgyújtja volt párja új barátjának lakását. A garázsukban magához vett egy benzines kannát, abból egy boros és egy Hubertusos üvegbe benzint töltött. Az üvegekből „Molotov-koktélokat” készített úgy, hogy a rajta lévő széldzsekiből „gyújtóst” tépett és azt az üvegek szájába helyezte.

Ezt követően 01:20 óra körüli időben a kérdéses társasházhoz ment, ahol a IV. emeleti lakást szándékozott felgyújtani. Rájött azonban a vádlott, hogy az üvegeket a IV. emeletig nem tudja feldobni, így elhatározta, hogy azokat a lépcsőházba dobja be. A vádlott kiabált a férfinek, hogy jöjjön le, majd a nála lévő öngyújtóval meggyújtotta az üveg szájába tömött rongyot, a járdáról bedobta a bejárati ajtó üvegét és azon keresztül a meggyújtott borosüveget bedobta a lépcsőházba.

Az üvegben lévő benzin lángra kapott, azonban a lépcsőházban, a környezetében nem volt éghető anyag, ezért a tűz elaludt.

A vádlott ezt követően volt párja lakásához ment. Ismerte a társasház lépcsőházának kapu-nyitó kódját, a kaput kinyitotta és bement. Öngyújtóval meggyújtotta a másik üvegbe helyezett rongyot, majd azt az üveget az előtérből a lépcsőforduló felé dobta, ezután elhagyta a lépcsőházat.

Az üvegben elhelyezett benzin lángra lobbant, azonban mivel itt sem volt a környezetében éghető anyag, a tűz elaludt.

A Molotov – koktél eldobása veszélyt jelent az életre, a testi épségre, az anyagi javakra.

A vádlott a lépcsőház ablakának betörésével 20.318 forint kárt okozott.

A bíróság előkészítő ülést tart az ügyben.


 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36-30-990-4247

barkaszia@birosag.hu

Eljáró bíróság: