2023/11.hét - pénzmosás bűntette és más bűncselekmények

Tárgyalás időpontja: 
2023. március 13., hétfő 09.00
Ügy tárgya: 
pénzmosás bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
13.B.198/2022
Tárgyalás helyszíne: 
7623 Pécs, Rákóczi út 34.
Tárgyaló: 
fsz.II. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: A 11 vádlott részben rendszeres haszonszerzésre törekedve részben bűnszervezetben, részben bűnsegédként, illetve felbujtóként követték el a bűncselekményeket, míg 7 vádlott – köztük egy ügyvéd - valótlan cégalapítással, cégátvétellel kapcsolódott azokhoz.

Az első és másodrendű vádlottak 2017-ben ismerkedtek meg. Az elsőrendű vádlott 2019-ben jelezte a másodrendű vádlottnak, hogy külföldi kapcsolatain keresztül tud külföldi gazdasági társaságoktól magyar cégek számlájára utalással nagyobb pénzösszegekhez hozzájutni, melyből alkalmanként összesen 10% haszonra tehetnek szert. Az elsőrendű vádlottnak két ismerőse és velük együttműködve más személyek beférkőztek a külföldi cégek számítógépes rendszereibe, azokat szemmel tartották, majd amikor olyan megrendeléseket észleltek, mely alkalmas a megvalósításra, a cég levelezési rendszerét kijátszva a megrendelést teljesítő üzleti partnernek kiadva magukat, megtévesztve a megrendelőt, az üzleti partnerrel megegyező – mindössze három karakter eltérést tartalmazó – nevű magyarországi gazdasági társaság bankszámla adatait adták meg, mint teljesítési bankszámlát. Így a teljesítő cég nem a tényleges üzleti partnerének, hanem kifejezetten az e célból létrehozott „klón cég” bankszámlájára teljesítette az átutalást. A magyarországi számláról ezt követően az összeget 10% jutalék ellenében, készpénzben kellett felvenni és az elsőrendű vádlotton keresztül visszajuttatni a nyomozás során ismeretlenül maradt személynek.

A másodrendű vádlott a harmadrendű vádlottat bevonva beleegyezett a bűncselekmények elkövetésébe. A másodrendű vádlott a negyedrendű vádlottat felkérte, hogy keressen számára a bűncselekmény megvalósítására alkalmas cégeket, illetve olyan személyeket, akik e cégek névleges ügyvezetését elvállalnák, illetve szerezze meg és adja át e cégekhez tartozó bankszámlák bankkártyáit, hogy azokkal a pénzt fel tudják venni.

A másodrendű vádlott az elsőrendű vádlott iránymutatásainak megfelelően, ügyvédet bevonva, Magyarországon kilenc különböző céget alapított, ezek és az ügy többi vádlottja segítségével követték el a bűncselekményeket egymással szervezetten, több, mint másfél évig közreműködve.

A fentieken túl az eljárás során ismeretlenül maradt elkövető több magánszemély és gazdasági társaság netbank belépéshez szükséges banki adatait szerezte meg és az úgynevezett adathalász módszerrel a vádlottak felügyelete alá vont és stróman ügyvezetők neve alatt működő gazdasági társaságok bankszámláira utaltak jelentős összegeket, amiket a vádlottak szintén jutalék ellenében készpénzben felvettek, illetve további banki műveleteket végeztek.

A vádlottak 2019. január 24. és 2021. január 29. napjai közötti időben, több, mint 2 milliárd 200 millió forint felett szereztek rendelkezési jogosultságot, illetve működtek közre annak megszerzésében, vagy nyújtottak ahhoz segítséget.

A bíróság előkészítő ülést tart az ügyben.


 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Dezső Lili

sajtótitkár

+36-30-541-6666

DezsoL@birosag.hu

Eljáró bíróság: