2023/10. hét - zsarolás bűntettének kísérlete

Tárgyalás időpontja: 
2023. március 8., szerda 09.00
Ügy tárgya: 
zsarolás bűntettének kísérlete
Ügyszám: 
1.B.62/2022
Tárgyalás helyszíne: 
7300 Komló, Bajcsy-Zs. u. 2.
Tárgyaló: 
19. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: A vádlott betegápoló-gondozó végzettségű. A sértett nő, férjének, folyamatosan gondozásra szoruló idős édesanyja gondozására foglalkoztatta a vádlottat 2021. szeptember 21. napjától. A vádlott alkalmazása az idős, gondozásra szorult asszony haláláig tartott.

A vádlott e munkavégzése során, a sértettel folytatott beszélgetései alkalmával ismerte fel, hogy az idős asszony ápolása a sértett számára különös lelki és fizikai terhet jelent, ezért 2021. október 11-én a sértettet tévedésbe ejtve közölte vele, hogy olyan, általa meg nem nevezett hatóanyag-tartalmú, ismerőse által készített gyógyszert szerez, mely az idős, gondozásra szoruló asszony elhalálozását elősegítheti, azt meggyorsíthatja. A sértett hozzájárult ahhoz, hogy az idős asszonynak adagolni kezdjék a vádlott által említett, halált siettető készítményt.

A vádlott azt állította a sértettnek, hogy e készítményt eredményesen használták külföldön, és a sértettnek megmutatott zöld színű, bűzös szagú tablettákból 2021. október 12-től kezdődően napi rendszerességgel adott egy-egy szemet. Az idős asszonyt előbb hasmenés gyötörte, majd 2021. október 18-tól fel sem tudott kelni az ágyból és 2021. október 21-én – a halál sorszerű, természetes bekövetkeztével - elhunyt.

A sértett bizalmába férkőzött vádlott a mérgezés látszatát keltve 2021. október 1. és október 20. napjai között hangfelvételeken rögzítette a sértettel folytatott, a gondozott idős asszony állapotát, gyógyszerezését érintő beszélgetéseit, melyről a sértett nem rendelkezett tudomással. Az idős asszony halálát követően 2021. október 22. napján a vádlott – a hangfelvételekre hivatkozással – találkozót beszélt meg a sértettel , melynek során azzal fenyegette meg, ha nem fizet neki 3.000.000 forintot, az általa készített hangfelvételeket nyilvánosságra hozza, mások is megtudják, hogy a sértett az idős asszony halálának sürgetését kérte.

A sértettben a vádlott fenyegetése félelmet keltett, ezért még ezen a napon feljelentést tett a rendőrségen. Ezt követően a sértett segítségével, a nyomozó hatóság a vádlottat intézkedés alá vonta.

Az ügyben határozathirdetés várható.


 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36-30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

Eljáró bíróság: