2022/51. hét - emberölés bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2022. december 20., kedd 11.00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntette
Ügyszám: 
7.B.86/2022
Tárgyalás helyszíne: 
7623 Pécs, Rákóczi út 34.
Tárgyaló: 
fsz.II. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: vádlott a fiával, a sértettel élt egy háztartásban a házukban, mely elhanyagolt volt. A vádlott és a sértett csekély jövedelemmel rendelkeztek, a sértett annak jelentős részét szeszesitalra költötte, rendszeresen ittas állapotba került. Többször édesanyját kérte meg, hogy vásároljon italt a részére. Az italfogyasztással összefüggésben a sértett és a vádlott között többször tettlegességig fajuló konfliktus alakult ki, melynek során a sértett bántalmazta a vádlottat, aki azonban e miatt hatósághoz nem fordult. A vádlott másik gyermeke rendszeres anyagi támogatásban részesítette édesanyját és testvérét. A pénzt azonban testvére italfogyasztására figyelemmel nem közvetlenül nekik, hanem az egyik szomszéd férfinek adta, aki azt részletekben továbbította a vádlottnak. A sértett a fentiekben körülírt családi ház fűtetlen szobájában 2021. november 18- án, a reggeli órákban – pontosabban meg nem határozható időben – a helyiség padlójára esett, onnan önerőből felállni nem tudott. A vádlott felsegíteni nem tudta, ezért a szomszédban lakó nőtől kért segítséget, aki azonban fizikai állapota és elfoglaltsága miatt nem tudott segítséget nyújtani. Ezt követően a vádlott a szoba padozatán fekvő sértettet nem takarta be, alá szigetelést biztosító anyagot nem helyezett, azt meg sem kísérelte. Nem értesítette a mentőket, nem kért orvosi segítséget, és nem hívott segítséget más, kellő fizikummal rendelkező szomszédtól sem. November 18-án délután 17 és 18 óra körüli időben átment a szomszéd férfihez, tőle 2000 Ft-ot kért. A szomszéd ekkor érdeklődött a sértett hogyléte felől, neki a vádlott azt válaszolta, hogy „nincs semmi gond”. 2021. november 21-én a reggeli órákban a vádlott a helyi templomból hazafelé tartva szólt a sekrestyésként tevékenykedő nőnek, hogy csendítsen a fia miatt, mert „elpatkolt”. A beszélgetést követően a sekrestyés értesítette a rendőrséget, akik a ház szobájában, az ágy előtti területen, a földön találták meg a sértett holttestét. A hőmérséklet a szobában 11 ℃ volt, ami megegyezett a külső hőmérséklettel. A vádlott és a sértett lakóhelyének térségében 2021. november 18. és november 20. közötti időben a napi átlaghőmérséklet 6,9 ℃ és 8,5 ℃ közé esett.

A sértett halálának oka kihűlés volt. A sértett nem volt egészséges szervezetű egyén, fennálló betegségei önmagukban nem okozták volna a halálát, de a halál beálltát siettették, melyet a testhőmérséklet jelentős lecsökkenését megelőzően érkező segítségnyújtás, a helyiségben megfelelő hőmérséklet biztosítása, orvosi segítség hívása elháríthatott volna.

A vádlott korábbi betegsége miatt enyhe fokú szellemi leépülésben szenved, ez az állapota enyhe fokban korlátozta cselekménye társadalomra való veszélyességének felismerésében.

A bíróság folytatja a tárgyalást, perbeszédek és ítélethirdetés várható.


 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36-30-990-4247

BarkasziA@birosag.hu

Eljáró bíróság: