2022/45.hét - vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények

Tárgyalás időpontja: 
2022. november 7., hétfő 09.00
Ügy tárgya: 
vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
13.B.186/2021
Tárgyalás helyszíne: 
7623 Pécs, Rákóczi út 34.
Tárgyaló: 
fsz.II. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: a vádlottak közül az elsőrendű vádlott a vádbeli cselekmények idején egy pécsi egyesület önálló képviseletre jogosult elnöke volt, a szervezet bankszámlája feletti rendelkezési jog egyedül illette meg. Az egyesület tevékenységi körébe a művészet és a tudomány értékeinek közvetítése, kiállítások, szimpóziumok, alkotótáborok szervezése, művészeti alkotások létrehozása, könyvek, időszakos kiadványok kiadása, tehetségkutatás tartozott. Az alapszabályban foglaltak szerint az egyesület gazdasági vállalkozási tevékenységet is folytathatott.

Az egyesület 2018. és 2020. közötti időszakban együttműködési megállapodást kötött egy nonprofit Kft-vel. Az egyesület a 2018. február 27. napján kelt megállapodás alapján 670.000.,- Ft, a 2018. július 2. napján kelt megállapodás szerint 1.005.000,- Ft, a 2019. január 3. napján kelt megállapodás szerint 2.700.000,- Ft, a 2020. február 24. napján kelt megállapodás szerint ugyancsak 2.700.000,- Ft támogatásban részesült a nonprofit Kft-től, melyet a közterületi munkákkal kapcsolatos működési költségekre, tevékenysége fejlesztésére és együttesen kijelölt programokban megjelölt célok megvalósítására fordíthatta.

A nonprofit Kft-vel kötött megállapodás tette lehetővé, hogy az egyesület megfeleljen a büntetések, az intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról szóló, valamint szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló törvényekben foglalt feltételeknek, és kijelölhető foglalkoztató legyen a közérdekű munka végrehajtása során.

Az egyesület, mint kijelölhető foglalkoztató tevékenysége ellátásához a nonprofit Kft-től a fentiek szerint részletezett pénzbeli támogatásban részesült. A megállapodás alapján vagyoni helyzetére kiható bevételhez jutott, ezen jogviszony alapján kifejtett tevékenysége ezért gazdálkodó tevékenységnek minősül.

Az elsőrendű vádlott az egyesület vezetőjeként igazolta a Baranya Megyei Kormányhivatal felé a ledolgozott óraszámot. A munkavégzéssel összefüggő adminisztratív teendők ellátásában segítségére volt élettársa, a másodrendű vádlott. Ennek során több alkalommal előfordult, hogy a jelentléti ívet az elsőrendű vádlott távollétében előtte írták alá, illetve arra ő írta be a ledolgozott óraszámot.

Az elsőrendű vádlott, mint az egyesület önálló képviseletre jogosult elnöke rendszeres haszonszerzés céljából 2018. december és 2020. áprilisa közötti időben pénzért, saját részére végeztetett munkáért, szeszesitalért, illatszer ígéretéért ténylegesen el nem végzett közérdekű munkát igazolt le a nyilvántartólapon, majd azok egy részét a Baranya Megyei Kormányhivatal felé továbbította.

Az ügyészség az elsőrendű vádlottat 24 rendbeli, önálló intézkedésre jogosult személy által, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével, 15 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettével, a másodrendű vádlottat 2 rendbeli önálló intézkedésre jogosult személy által, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével, mint bűnsegédet vádolja, míg további 20 vádlottal szemben vesztegetés bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt nyújtott be vádiratot.

A bíróság folytatja a tárgyalást.

A korábbi előkészítő üléseken a bíróság az eljárást több vádlott vonatkozásában már befejezte.


 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Dezső Lili

sajtótitkár

+36-30-541-6666

DezsoL@birosag.hu

Eljáró bíróság: