2022/43.hét - jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény

Tárgyalás időpontja: 
2022. október 27., csütörtök 09.00
Ügy tárgya: 
jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
10.B.292/2022
Tárgyalás helyszíne: 
7621 Pécs, Széchenyi tér 14.
Tárgyaló: 
fsz.16. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: A vádlott egy Pécsen bejegyzett gazdasági társaság tényleges képviseletében járt el, kötelezettségeket vállalt, számlákat állított ki és rendelkezett a gazdasági társaság vagyona, bankszámlája felett, annak ellenére, hogy ügyvezetőként nem ő, hanem egy másik személy volt bejegyezve.

Egy baranyai kistelepülés néhai polgármestere és a vádlott a 2018 előtt ismerkedtek meg egymással és elhatározták, hogy a kistelepülés önkormányzata költségvetéséből valótlan tartalmú okiratok felhasználásával fognak pénzt szerezni.

Ennek érdekében a néhai polgármester és a vádlott, mint a gazdasági társaság tényleges vezetője, a kistelepülésen 2018. január 5-én – alkalmazotti kapcsolatépítés, csapatépítés, rendezvényszervezés és egyéb kapcsolódó feladatok ellátására – színlelt megbízási szerződést kötöttek. A szerződéseket a gazdasági társaság ténylegesen bejegyzett vezetője írta alá, de az ügyletben egyéb szerepet nem játszott. A gazdasági társaság a szerződésben foglaltakat nem is kívánta teljesíteni, a szerződések kizárólagos célja az volt, hogy a kistelepülés önkormányzatának költségvetéséből a gazdasági társaságnak történő kifizetések jogszerű látszatát keltse.

A vádlott a kistelepülés önkormányzata részére két számlát állított ki 2018. március 21-én vezetői és alkalmazotti kapcsolatépítés, csapatépítés címén 2.190.001 forintról, valamint 2018. április 13-án, rendezvényszervezés és kapcsolódó feladatok elvégzése címén 7.320.916 forintról.

A néhai polgármester a fenti összegek kifizetésével a kistelepülés önkormányzatának összesen 9.510.916 forint vagyoni hátrányt okozott 2018-ban. A kifizetések jogszerűségének igazolására a néhai polgármester a valótlan tartalmú számlákat a kistelepülés önkormányzatának könyvelésébe beállította, mely tevékenységéhez a számlák kiállításával a vádlott szándékos segítséget nyújtott.

A bíróság előkészítő ülést tart az ügyben.


 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36- 30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

Eljáró bíróság: