2022/43. hét - csalás bűntette és más bűncselekmények

Tárgyalás időpontja: 
2022. október 26., szerda 11.00
Ügy tárgya: 
csalás bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
3.B.191/2022
Tárgyalás helyszíne: 
7621 Pécs, Széchenyi tér 14.
Tárgyaló: 
I. em. 32. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: Az elsőrendű vádlott férfi és a negyedrendű vádlott nő házastársak. A negyedrendű vádlott nő testvére az ötöd rendű vádlott férfi, és az ő ismerőseik a másodrenű és harmadrendű vádlottak. A vádlottak 2020-ban mindannyian egy településen éltek.

Az elsőrendű vádlott ismerősei külföldön – az Egyesült Királyságban - éltek és a vádlott tudomásával csalási bűncselekményeket követtek el úgy, hogy külföldi telefonszámokról véletlenszerűen kiválasztott idős sértetteket hívtak fel a telefonkönyvből kiválasztható telefonszámokon. A sértetteknek valótlanul állították, hogy közeli hozzátartozójuk autóbalesetet okozott, és az ezzel kapcsolatos költségek fedezéséhez, illetve annak érdekében, hogy ne tegyenek feljelentést, készpénzt kértek. Az elkövetők a telefonhívás során magukat a sértett balesetet szenvedett hozzátartozójának is kiadták és ekként kérték a hozzátartozójukért aggódó sértetteket arra, hogy egy hozzájuk odaküldött személynek nagy összegű készpénzt vagy egyéb értékeket, ékszert adjanak át. A külföldön élő elkövetők a pénzösszegek átvételéhez Magyarországon élő ismerőseiket használták fel futárként, akiket a bűncselekmények részleteiről tájékoztattak, őket a helyszínekre irányították telefonon keresztül, majd tőlük meghatározott összegű jutalék levonását követően a sértettektől kicsalt összegek külföldre utalását kérték.

Az elsőrendű vádlott 2020. júniusában két alkalommal nyújtott segítséget a fenti módon csalások elkövetéséhez. Telefonon közölték vele, hogy melyik városba kell utaznia a kicsalt értékek átvétele érdekében, ezért jutalékot ígértek neki. Az elsőrendű vádlott ezért szervezte be vádlott-társait, akik futárként vették át a sértettektől a pénzt és ékszereket tartalmazó borítékokat, tudva azt, hogy az elkövetők tévedésbe ejtésének hatására adják át azokat a sértettek.

2020. június 25-én az elsőrendű vádlott telefonon felhívta a másodrendű vádlottat, hogy utazzanak együtt – egy ismeretlenül maradt személy által vezetett - személygépkocsival Pécsre és az ott tévedésbe ejtett sértettektől kicsalt pénzt vegye át, ezért 10.000 forintot ígért neki. A másodrendű vádlott ebbe beleegyezett. Ezen a napon Pécsre utaztak, a másodrendű vádlott gyalog ment – egy külföldi telefonhívással tévedésbe ejtett - idős nő házához, aki egy lezárt borítékban 115 eurót, 1400 USA dollárt és 20.000 forintos címletekben 1.000.000 forintot adott át a másodrendű vádlottnak, aki ezután visszament az autóhoz és átadta az elsőrendű vádlottnak a borítékot.

A vádlottak az idős koránál fogva bűncselekmény felismerésére, elhárítására korlátozottan képes sértett nőnek 1.418.803 forint kárt okoztak.

Az idős sértett nőtől kicsalt összegből az elsőrendű vádlott élettársa, a negyedrendű vádlott 2020. június 26-án délelőtt 600 USA dollárt és 400.000 forintot adott fel átutalási rendszeren keresztül egy nő nevére az Egyesült Királyságba egy székesfehérvári üzletben, majd az ötöd rendű vádlott ugyanott 325 USA dollárt és 264.401 forintot adott fel egy férfi nevére az Egyesült Királyságba. A pénzfeladást bonyolító két vádlott tisztában volt azzal, hogy az általuk elküldött pénz bűncselekményből származik.

2020. június 27-én – a fentihez hasonlóan – az elsőrendű vádlott egy ismerősét, egy nőt kért meg arra, hogy Pécsre szállítsa, és a harmadrendű vádlottat kérte meg arra, hogy utazzon vele, szintén bűncselekményből származó pénzek átvétele céljából és tájékoztatta arról, hogy futárként lesz rá szükség. Ezen a napon egy szintén idős, sértett nőtől, zárt borítékban 3300 eurót, 2500 USA dollárt, 170.000 forintot, 3 db aranygyűrűt és 4 db nyakláncot – 900.000 forint értékben - vett át a harmadrendű vádlott, akit az elsőrendű vádlott küldött a sértett lakásához a külföldi telefonhívás utasításai alapján. Az elkövetők a sértettnek összesen 3.030.810 forint kárt okoztak, majd ismeretlen módon juttatták az Egyesült Királyságba a pénzt és az ékszereket.

Az ügyészség az első-, másod- és harmadrendű vádlottakat, mint bűnsegédeket, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntettével, a negyed és ötöd rendű vádlottakat pénzmosás bűntettével vádolja.

A bíróság előkészítő ülést tart az ügyben.


 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36- 30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

Eljáró bíróság: