2022/7. hét - ELMARAD! - különösen nagy kárt okozó gondatlan közveszély okozásának vétsége

Tárgyalás időpontja: 
2022. február 17., csütörtök 13.00
Ügy tárgya: 
különösen nagy kárt okozó gondatlan közveszély okozásának vétsége
Ügyszám: 
4.B.390/2021
Tárgyalás helyszíne: 
7621 Pécs, Széchenyi tér 14.
Tárgyaló: 
I. em. 32. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A bíróság az előkészítő ülést beállította, új határnapot hivatalból tűz ki majd egy későbbi időpontra.

 

A vádirat szerint röviden: Az elsőrendű vádlott egy szekszárdi székhelyű, lakó-és nem lakóépületek építésére szakosodott korlátolt felelősségű társaság ügyvezetője. A másodrendű vádlott szakmunkás, vízvezetékszerelő. Az első- és másodrendű vádlottak hosszú évek óta üzleti kapcsolatban állnak egymással. Az elsőrendű vádlott az építési kivitelezési munkái során több alkalommal foglalkoztatta alvállalkozóként a másodrendű vádlottat.

Egy szekszárdi társasház lakásai 1969-ben épültek egy dombtetőre, négy azonos alaprajzi kialakítású társasházban, összesen 40 lakás, eredetileg kályha tüzelésű fűtéssel. Az egyik társasház, egyik magasföldszinti lakásában 1994. október 7-én helyeztek üzembe három földgáz üzemű, parapet kiszellőzésű konvektort a konyha, nappali és háló helyiségekben.

A sértett férfi a magasföldszinti lakást 2018. őszén vásárolta meg, melyet teljeskörűen kívánt felújítani. Régi ismeretségük miatt az elsőrendű vádlottat kereste fel, akivel szóban vállalkozói szerződést kötöttek a lakás teljes felújítására. A szerződés értelmében a vállalkozó gazdasági társaság 5.000.000 forint vállalkozói díj ellenében végzett kulcsrakész felújítást.

Az elsőrendű vádlott a szerződésben foglalt munkák elvégzésére, szintén szóban alvállalkozói szerződéseket kötött több vállalkozóval, így a gépészeti munkákra, a víz-, a szennyvíz- és a gázrendszer cseréjére a másodrendű vádlottal. A munkálatokban az elsőrendű vádlott két beosztottja is tevékenyen részt vett.

A lakás felújítása 2018. év végétől 2019. májusáig tartott, melynek során az elsőrendű vádlott utasítása szerint jártak el alkalmazottai és az alvállalkozók is.

A másodrendű vádlott először a vízvezetékszerelési munkákat végezte el. Ekkor már folyamatos volt az egyéb munkavégzés is a lakásban, melynek során a bontási munkálatok miatt a nappali helyiségben megsérült a gázvezeték, amit teljes egészében cserélni kellett. Az elsőrendű vádlott ezzel is a másodrendű vádlottat bízta meg, aki a gázrendszert érintő valamennyi kivitelezési munkát teljes egészében egyedül végezte el. A másodrendű vádlott azonban – az elsőrendű vádlott által tudottan – nem felelt meg a gázszerelők és gázkészülék-javítók tevékenységére vonatkozó előírásoknak, mivel képesítéssel és gyakorlati idővel sem rendelkezett. A másodrendű vádlott ennek ellenére azonban évek óta végzett gázszerelői tevékenységet.

A felújítás során a másodrendű vádlott a háromból az egyik – a nappaliban lévő - gázkonvektort elmulasztotta a gázvezetékhez csatlakoztatni. Az elvégzett nyomáspróba után – mivel az nem jelzett szivárgást – tévesen megfelelőnek minősítette és telefonon tájékoztatta az elsőrendű vádlottat erről. Az elsőrendű vádlott személyesen nem győződött meg a gázrendszer és a konvektorok működőképességéről, azt nem ellenőrizte.

A felújítás végén a tulajdonos a gáznyomvonalat megváltoztatta, ennek során a másodrendű vádlott újonnan építette ki a gázvezetéket, a konyhai konvektort azonban nem kellő körültekintéssel kötötte be. A nappali helyiséget az utólagos átszerelés nem érintette. A végzett munka az akkor – 2019. október 9. napján -hatályban volt biztonsági előírások szabályainak nem volt megfelelő.

A tulajdonos férfi a felújított lakást használatba vette, melynek keretében 2019. október 8-án, az esti órákban be akarta kapcsolni a beszerelt konvektorokat, azonban az egyiket – a nappali helyiségben, mivel az nem volt rákötve a gázhálózatra – nem sikerült üzembe helyezni, de az elzáró csapot itt is kinyitotta, így a vezetéken keresztül földgáz áramlott a nappali légterébe. A másik két konvektort a sértett reggelig, őrlángon üzemeltette, és reggel 8 óra körül értesítette az elsőrendű vádlottat, hogy probléma van a nappali konvektorával. Az elsőrendű vádlott kérte, hogy kapcsolja ki a konvektorokat, odaküld egy szerelőt.

A sértett a délelőtti órákban a konyhai elektromos főzőlapon ételt készített, ennek során a nem kellően rögzített konyhai konvektor csövén kiáramló és ott felgyülemlett gázt belobbantotta és tűz keletkezett, majd gázrobbanás jött létre, ami a tüzet azonnal el is oltotta, de berobbantotta a nappaliban kialakult, a be nem kötött konvektor csövén kiáramló lényegesen nagyobb koncentrációjú gázelegyet. A két robbanás között olyan kicsi volt az időkülönbség, hogy azt emberi füllel egynek lehetett érzékelni.

A robbanás pillanatában az épületben három személy tartózkodott. A lakás tulajdonosa sértettnek nyolc napon túl gyógyuló, súlyos – másodfokú, testfelületének 12-18%-át érintő – égési sérülései, míg további három személynek könnyebb sérülései keletkeztek.

Az elsőrendű és másodrendű vádlottak a lakás felújítása során, szabályszegéseikkel, mulasztásaikkal összefüggésben jelentős anyagi javakat, valamint a felújítással érintett lakásban, illetve az épületekben tartózkodó személyek életét is veszélyeztették. A négy társasházban, egyéb ingatlanokban és személygépkocsikban összesen 152.664.408 forint kár keletkezett.

A bíróság előkészítő ülést tart az ügyben.

 


 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36-30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

Eljáró bíróság: