2021/47. hét - emberölés bűntettének kísérlete

Tárgyalás időpontja: 
2021. november 22., hétfő 13.00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntettének kísérlete
Ügyszám: 
13.B.115/2021
Tárgyalás helyszíne: 
7623 Pécs, Rákóczi út 34.
Tárgyaló: 
fsz.II. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirati tényállás szerint röviden: A vádlott és a sértett házastársak, korábban mindketten kamionsofőrként dolgoztak külföldön. Később a vádlott megromlott egészségi állapota miatt már nem tudott dolgozni, folyamatosan otthon tartózkodott, felesége ezalatt tovább dolgozott külföldön, de haza is látogatott. A vádlott rendszeresen és sok alkoholos italt fogyasztott, féltékeny volt a feleségére és ittas állapotban azt hangoztatta, hogy megöli, felgyújtja a házukat és magával is végez, többször közölte a sértettel, hogy válni akar és a sértett – a vádlott nagymértékű italozása miatt – szintén válni szeretett volna.

2020. november 13-án a sértett külföldről, repülővel érkezett haza, ekkor a vádlott Budapesten fogadta, majd együtt utaztak haza Mohácsra. Másnap délelőtt a sértett, a korábbi kapcsolatából származó fiával személygépkocsival ment el autót vásárolni, azonban a személygépkocsi elromlott, szerelőt kellett hívniuk, ezt a sértett a vádlottal telefonon közölte.

A sértett ezt követően rokonához, családi rendezvényre ment, onnan a kora esti órákban tért haza.

A vádlott a felesége telefonhívását követően ideges lett amiatt, hogy a személygépkocsijuk lerobbant. Ekkor, 15.00 óra után vásárolt fél liter vodkát, amit megivott, majd vett még fél litert és abból is ivott. Este 20.00 óra körül érkezett haza a sértett, akit az erősen ittas vádlott felelősségre vont az elromlott gépkocsi miatt, illetve megfenyegette, hogy megöli, felgyújtja a házat és öngyilkosságot követ el és közölte, hogy válni akar, de amit ajándékba adott a feleségének, azt megtartja magának.

A sértett ekkor átment a közelben lakó fiához és annak élettársához, ahol arany ékszereit levette, közölte, hogy a férje megint részeg és fenyegetőzik, emiatt hagyja ott az ékszereit, majd hazament.

20 óra 30 perc körüli időpontban a sértett töltőre tette a szobájában a mobiltelefonját, amikor a vádlott egy 12 cm pengehosszúságú késsel belépett a szobába, ahol a sértett – mivel a vádlott ittassága miatt korábban nem emlékezett arra, hogy miket mondott – hangfelvételre kapcsolta a mobiltelefonját, így rögzítette a cselekmény során elhangzottakat.

A vádlott a féltékenysége miatt megöléssel fenyegette a sértettet azzal, hogy magával is végezni fog. A vádlott a sértett felé lépett és a sértett felső testét a nála lévő késsel négyszer megszúrta. A két hasi és két mellkasi szúrás elszenvedése során a sértett védekezett, a negyedik sérülését követően megragadta a vádlott kést tartó kezét, aki erre a bal csuklója felett a karján megharapta, ekkor a kés eltört.

A sértett a történteket követően kiesett a szobából, átment a fiáékhoz és kérte, hogy értesítsék a rendőrséget. A vádlott ezalatt keresett egy kötelet, hogy öngyilkosságot kövessen el, de ezt megakadályozták.

A sértett nő a történtek során könnyebb sérüléseket szenvedett. Mind a négy szúrt sérülése, mélyebb szúrás esetén közvetlen életveszélyt vagy halál bekövetkezését is előidézhette volna.

A bíróság folytatja a tárgyalást, ítélethirdetés várható.


 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Dezső Lili

sajtótitkár

+36-30-541-6666

DezsoL@birosag.hu

Eljáró bíróság: