2021/46. hét - ELMARAD! - személyi szabadság megsértésének bűntette és más bűncselekmények

Tárgyalás időpontja: 
2021. november 18., csütörtök 08.30
Ügy tárgya: 
személyi szabadság megsértésének bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
12.B.182/2021
Tárgyalás helyszíne: 
7621 Pécs, Széchenyi tér 14.
Tárgyaló: 
fsz. 13. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: A vádlott pécsi férfi elvált családi állapotú. A bíróság 2014. április 10-én jogerős határozatával a kiskorú leány gyermekét a volt felesége gondozásában helyezte el, míg a vádlott minden páros héten pénteken 15 órától, vasárnap 18 óráig, páratlan héten szerda 15 órától, csütörtökön 8 óra 30 percig volt jogosult kapcsolattartása.

2020. március 13-án a vádlott kapcsolattartásra átvette gyermekét, akit 2020. március 15-én 18 óráig kellett volna visszavinnie felesége budapesti lakásába, de az anya és a kisgyermek folyamatos kérése ellenére a vádlott a kislányt nem vitte vissza, magánál tartotta. A vádlott e-mailben jelezte a gyermek anyjának, hogy a gyermeket nem viszi vissza, a következő hónapokban nála marad, mert a vírusra való tekintettel nála nagyobb biztonságban van.

A gyermek édesanyja 2020. március 16-án rendőrökkel jelent meg a vádlott lakásán, hogy a gyermeket hazavigye, de a kopogtatásra és a rendőri felszólításra a vádlott nem nyitott ajtót, sőt azt kérte gyermekétől, hogy maradjon csendben, mintha nem lennének otthon.

A gyermek 5 hétig volt a vádlottnál, ezalatt minden nap elmondta apjának, hogy szeretne haza menni. A vádlott a gyermek kérésével nem törődött, nem engedte azt sem, hogy az anyjával kapcsolatba lépjen. Az 5 hét alatt több alkalommal hagyta felügyelet nélkül egész napra, amikor dolgozni ment úgy, hogy a gyermeket a lakásba bezárta, kulcsot és kommunikációs eszközt nem adott neki, így a gyermek nem tudott kapcsolatba lépni senkivel, iskolai tanulmányait folytatni nem tudta, így azokban jelentősen lemaradt.

A gyermek édesanyja 2020. április 27-én végrehajtóval, a gyámhatóság képviselőjével és rendőrökkel érkezett a vádlott lakásához, hogy lányát hazavigye. Ekkor a kislány egyedül tartózkodott otthon, a lakásból kijönni nem tudott. A végrehajtó lakatost hívott, aki az ajtót kinyitotta, a zárat lecserélte, így az édesanya a lányát haza tudta vinni 5 hét után.

Az öt hét alatt a gyermek személyiségfejlődésében negatív változások következtek be.

A kitűzött tárgyalás elmarad. Új határnap: 2022. január 18. 9.00 óra.


 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36- 30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

Eljáró bíróság: