2021/45.hét - a sértett sanyargatásával elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2021. november 9., kedd 13.00
Ügy tárgya: 
a sértett sanyargatásával elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette
Ügyszám: 
2.B.39/2021
Tárgyalás helyszíne: 
7900 Szigetvár, József A. u. 14.
Tárgyaló: 
5.sz. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: A sértett és férje, a vádlott 2020. május 25. napján a házastársi viszony megromlása következtében már válófélben voltak, azonban azonos lakcímen, közös ingatlanban éltek oly módon, hogy a ház alsó szintjét a sértett, az ingatlan felső szintjét a vádlott használta. A sértett a cselekményt megelőzően rájött, hogy férjének szeretője van, és mivel tudta, ki az illető, a sértett a hölgy férjét felkereste és a két személy szerelmi viszonyáról neki beszámolt.

2020. május 25. napján 8 óra körüli időpontban a sértett a fentiekben említett ingatlan általa lakott hálószobájában tartózkodott, mikor a vádlott - kezében ragasztószalaggal és egy szemeteszsákkal - hirtelen berontott a szobába, közölte a sértettel, hogy „most megöllek, eláslak, nem fogod elrontani az én kapcsolatomat, ások egy gödröt és élve el foglak temetni”, majd a sértettet a hajánál megragadva a földre rántotta.

A vádlott ekkor az ágyról a paplant magához vette és azt a sértett feje köré csavarta fojtogató jelleggel és közben leszorította őt a földre. A sértett próbált védekezni, azonban testsúlybéli különbségük miatt nem járt sikerrel. A vádlott ekkor a birtokában lévő ragasztószalaggal leragasztotta a sértett szemét és száját. Ekkor a sértett ismét próbált ellenállni, a vádlottat magától ellökni, azonban mivel a vádlott férfi teljes testsúlyával ránehezedett, nem tudott a földről felkelni.

A vádlott ezt követően a sértett kezeit - a csuklójánál összefogva - 4-5 rétegben körbetekerte a ragasztószalaggal. A sértett ellenállása során a szeméről és a szájáról lekerült a ragasztószalagcsík, és bár azonnal segítségért kiáltott, azt a szomszéd a két

ingatlan közötti nagyobb távolság miatt nem hallotta. A vádlott ekkor ismét a földre taszította a sértettet, ránehezedett és a lábait is összekötözte oly módon, hogy azokat a bokáinál összefogva 5-6 rétegben körbetekerte a ragasztószalaggal. A vádlott ezt követően ismét rászorította a földön fekvő és összekötözött sértett fejére a paplant, és a paplant fojtó mozdulattal maga felé húzta. Ekkor felültette a sértettet, majd testét a felkarjai közepe tájékán 4-5 rétegben körbetekerte a ragasztószalaggal. A bántalmazás közben a vádlott végig fenyegette a sértettet, hogy „ezt nem fogod megúszni”, „most véged lesz”, „ások egy gödröt és élve eltemetlek”, „megkapod, amit érdemelsz”.

A vádlott ekkor abbahagyta a paplannal történő fojtogatást és magához vette a szemeteszsákot, majd azt a sértett fejére húzta oly módon, hogy a zsák száját a sértett nyakán két kézzel összeszorította. Miközben a sértett nyakát szorította, a vádlott ismét a földre nyomta a sértettet, aki már alig kapott levegőt. A vádlott továbbra is lefogta a sértettet, és a zsákot a sértett nyakán 4-5 rétegben körbetekerve leragasztotta a ragasztószalaggal. A sértett még inkább fulladni kezdett, ezért próbált erőteljesen kapálózni, ellenállni, mely védekezésnek köszönhetően a fejére húzott zsák kiszakadt, így némi levegőhöz jutott. A vádlott ekkor még mindig próbálta a zsákot a sértett fejére szorítani, majd a következő pillanatban abbahagyta a fojtogatást és egy ollót helyezett el a sértett közelében lévő ágyon, majd távozott az ingatlanból.

Mivel a dulakodás során a ragasztószalag meglazult a sértett csuklóin, ki tudta szabadítani a kezeit és a vádlott által az ágyra dobott ollóval a lábairól is levágta a ragasztószalagot, majd segítségül hívta a szomszédját. A sértett a bántalmazás következtében a koponya és az alkar zúzódásában megnyilvánuló nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A vádlott a fenti cselekményével a sértettet aljas indokból és a sértett sanyargatásával megfosztotta a személyi szabadságától, hiszen őt megkötözte és testsúlyával ránehezedve és lefogva őt a szabad mozgásában akadályozta.

A bíróság előkészítő ülést tart az ügyben.


 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36- 30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

Eljáró bíróság: