2021/39. hét - felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2021. szeptember 30., csütörtök 08.00
Ügy tárgya: 
felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette
Ügyszám: 
12.B.319/2021
Tárgyalás helyszíne: 
7621 Pécs, Széchenyi tér 14.
Tárgyaló: 
I.em. 33.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: A vádlott fiatal férfi 2021. tavaszán munkahellyel, állandó jövedelemmel nem rendelkezett, ezért úgy döntött, hogy bűncselekmény elkövetésével fog pénzt szerezni. Ennek érdekében 2021. március 24-én délután a lakóhelyéről Pécsre utazott a barátaihoz, akikkel a kora esti órákig italozott, illetve filmet nézett egyikük pécsi lakásán.

18 óra 30 perc körüli időben a vádlott elhatározta, hogy a tervezett bűncselekményt végrehajtja úgy, hogy a lépcsőház közelében található Nemzeti Dohánybolt bevételét erőszakkal megszerzi. A vádlott a lakás fürdőszobájában átöltözött, felvette a kifejezetten e célból magával hozott ruháját, magához vette az otthonról hozott papírzacskót és kartonból kivágott pisztolyt, azonban úgy ítélte meg, hogy ez az eszköz nem elég hiteles, ezért magához vett barátja lakásából egy kb. 15 cm pengehosszúságú konyhakést azért, hogy a bevétel megszerzése érdekében fenyegetéshez használja.

Ezután a vádlott a lépcsőházból lement és nem sokkal a trafik zárása előtt lépett a trafikba, ahol a pultnál egy doboz cigarettát kért az ott egyedül tartózkodó eladótól. Az eladó a cigarettát levette a polcról, majd leolvasta vonalkódját és a pultra tette, miközben a vádlott egy 5.000 forint címletű bankjegyet helyezett a pénztálcára. Az eladó a pénzt elvette és kinyitotta a kasszát, a vádlott pedig elővette a nála lévő kést és azt a sértettre fogta. Ezzel egyidőben a pult plexi nyílásán bedobott egy nylonszatyrot az eladónak és felszólította őt, hogy rakja bele a pénzt. Az eladó a vádlott magatartásától megijedt és a pult mögött hátrálni kezdett. A vádlott ismét, erősebb hangnemben felszólította a pénz átadására és közölte vele, hogy ne szórakozzon, mert bemegy és megszúrja, ezzel együtt két kézzel rázni kezdte a plexit és abba kapaszkodva felugrott a pultra, majd a kést ráfogta a hátráló eladóra.

A fenyegetés hatására a sértett kinyitotta a szatyrot és beletette a kasszában található pénzt és azt is, amit a vádlott a pénztálcára helyezett és az eladó a pénztárba már beütött.

A vádlott a pénzzel teli szatyrot a sértettől átvette, majd a kést még a kezében tartva elindult a kijárat felé. Miközben a vádlott a boltból távozott, a boltba belépett egy vásárló, aki látta a vádlottat és a fenyegetéstől sokkos eladót ezért értesítette a rendőrséget.

A vádlott 140.500 forintot tulajdonított el, amit a nyomozó hatóság tőle lefoglalt.

A bíróság előkészítő ülést tart az ügyben.


 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36- 30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

Eljáró bíróság: