2021/38. hét - jelentős mennyiségű kábítószerre, forgalomba hozatallal elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének kísérlete

Tárgyalás időpontja: 
2021. szeptember 20., hétfő 09.00
Ügy tárgya: 
jelentős mennyiségű kábítószerre, forgalomba hozatallal elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének kísérlete
Ügyszám: 
13.B.95/2021
Tárgyalás helyszíne: 
7623 Pécs, Rákóczi út 34.
Tárgyaló: 
mfsz.2. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: A vádlott férfi a 2017-2019. időszakra vonatkozóan benyújtott adóbevallásához képest 2019. márciusában egy jelentős -15 millió forint értékben - vásárolt ingatlant, melyeket részletekben kívánt kifizetni, emellett beköltözött élettársával a vásárolt lakásba a szerződés megkötésekor, melynek lakbérét – több, mint fél millió forintot - fél évre előre fizette ki. Ezen időszak alatt a vádlott két mobiltelefont is használt, melyből az egyik ujjlenyomattal védett volt és végpontok közötti kommunikáció rejtettségét és titkosítását szolgáló kódolt telekommunikációs alkalmazással működtette. Emellett a telefonban egy speciális SD kártya biztosította a rejtett, titkosított internet alapú kommunikációt, mellyel a hálózaton a végpontok közötti titkosított, lehallgathatatlan kommunikációra van lehetőség, melyet a vádlott a bűncselekmény leplezése érdekében használt.

2020. május 23-án a vádlott a tulajdonában lévő motorkerékpárral Siófokra utazott, ahol 12 óra 29 perckor még ott tartózkodott, élettársa eközben kutyáival egy kutyafuttatón volt, onnan 13 óra 15 perckor érkezett haza. Ugyanekkor a vádlott – aki előzőleg anfetamint és kokaint is fogyasztott – Pécs külterületére jutott, és ott a 66-os főúton, a Melegmányi út és az István-aknai elágazó közötti útszakaszon, előzést követően, a követési távolság be nem tartása következtében nekiütközött az előtte forgalmi okok miatt megálló személygépkocsi bal hátsó részének. A vádlott a balesetben súlyos sérüléseket szenvedett, ezért őt kórházba, a sürgősségi betegellátó osztályra szállították.

A vádlott közlekedése során hátizsákot viselt, melyet a mentőszolgálat szintén beszállított a kórházba, ahol személyes tárgyait a személyzet leltározta. Ennek során két téglaformájú, becsomagolt, kábítószergyanús anyagot találtak, amelyet a nyomozó hatóság tagjai lefoglaltak a vádlott hátizsákjával együtt. A csomagokban több, mint 2 kg tömbösített, úgynevezett „felütés” előtti állapotú, magas hatóanyagtartalmú kokain volt, melyet a vádlott ismeretlen módon szerzett meg és feldolgozása után a fogyasztókhoz juttatás érdekében – feltehetőleg Siófokról – szállított ismeretlen helyre, ebben a baleset akadályozta meg.

A nyomozó hatóság még ugyanezen a napon a vádlott lakóhelyén házkutatást tartott, ahol a konyhaszekrényből további kábítószergyanús, kannaboid anyagokat tartalmazó növényi származékot foglaltak le.

Az eljárás során végzett szakértői vizsgálat megállapította, hogy a vádlott által szállított kokain-bázis mennyisége negyvenszer haladja meg a jelentős, és négyszer a különösen jelentős mennyiség alsó határát.

A bíróság tárgyalást tart, tanúkat hallgat ki az ügyben.


 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Dezső Lili

sajtótitkár

+36-30-541-6666

DezsoL@birosag.hu

Eljáró bíróság: