2021/23.hét - halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége

Tárgyalás időpontja: 
2021. június 8., kedd 11.00
Ügy tárgya: 
halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége
Ügyszám: 
1.B.24/2021
Tárgyalás helyszíne: 
7800 Siklós, Batthyány K. u. 1.
Tárgyaló: 
2.sz. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: A vádlott férfi 2018. szeptember 27-én, a hajnali órákban, az általa vezetett tehergépkocsiból és utánfutóból álló járműszerelvénnyel közlekedett a Szlovák Köztársaság területén a D2 autópályán Bratislava irányába. Ezen az útszakaszon a járműszerelvények számára a megengedett legnagyobb sebesség 90 km/h volt.

A vádlott a járműszerelvénnyel a 47. km szelvényben 115-116 km/h sebességgel közlekedett, melynek során nem tartott kellő mértékű követési távolságot a vele azonos irányban, szintén a külső forgalmi sávban haladó Opel Vivaro személygépkocsi mögött, melynek lassító fékezését észlelve fékezni kezdett azonban ennek ellenére a tehergépkocsi jobb első részével, 105 km/h sebességgel az előtte haladó, 69 km/h sebességre lassuló személygépkocsi bal hátsó részének csapódott.

Az ütközés következtében a személygépkocsi a leállósávon keresztül – a menetirány szerinti jobboldali árokban sodródott és az oldalára borulva állt meg. A személygépkocsiban öt utast szállított a sofőr, akik közül a harmadik üléssor baloldali ülésén utazó sértett férfi az első ablakon keresztül kizuhant a járműből és az úttest mellett található füves területen nyerte el nyugalmi helyzetét, életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A személygépkocsiból kirepült sértettet a Pozsonyi kórházba szállították, ahonnan 2018. október 5-én átszállították egy magyarországi kórházba, ahol 2018. október 12-én a közlekedési baleset során keletkezett súlyos sérülései következtében elhunyt.

A személygépkocsi vezetője és három utasa a baleset következtében maradandó fogyatékosságot eredményező, szintén súlyos sérüléseket, míg egy sértett könnyű sérüléseket szenvedett.

A baleset során jó látási viszonyok, közvilágítás nélküli útszakasz és száraz aszfalt útburkolat volt a jellemző. A baleset bekövetkezéséhez az vezetett, hogy a vádlott nem tartott megfelelő követési távolságot a közlekedése során és a megengedett haladási sebességet is túllépte.

A szlovák ügyészségnek a büntetőeljárás átvételére tett felajánlását a Legfőbb Ügyészség elfogadta, ezért az eljárást a vádlott lakóhelye szerint illetékes ügyészség és bíróság jár el az ügyben.

A bíróság előkészítő ülést tart.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36- 30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

Eljáró bíróság: