2021/21. hét - költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények

Tárgyalás időpontja: 
2021. május 25., kedd 09.00
Ügy tárgya: 
költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
15.B.228/2019
Tárgyalás helyszíne: 
7621 Pécs, Papnövelde u. 5.
Tárgyaló: 
Bm-i Önkormányzat Közgyűlésének Díszterme
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Baranya Megyei Főügyészség 69 személlyel szemben emelt vádat üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás és sikkasztás bűntette, hamis magánokirat felhasználásának vétsége és némely esetben számvitel rendje megsértésének bűntette miatt is, mely bűncselekményeket a vádlottak egy része bűnszervezetben követte el. Az okozott kár közel 9 milliárd forint.

A vádirat lényege szerint a vádlottak 2012. évet megelőzően autóversenyzői tevékenységük finanszírozására egy bűnszervezetet hoztak létre, mely egy számlázási láncolatot épített ki. A bűnszervezet a színlelt reklámszolgáltatásra épülő számlázási láncolattal érdekeltté tette a gazdasági társaságokat, illetve azok vezetőit abban, hogy a vádlottak autóversenyzését támogassák. Mindehhez úgy sikerült támogató cégeket szerezni, hogy a kiépített rendszer a támogatás mértékét lényegesen meghaladó mértékű előnyt biztosított részben a támogatást nyújtó gazdasági társaságok vezetőinek, részben pedig maguknak a gazdasági társaságoknak.

A vádlottak által kiépített rendszer így lehetővé tette, hogy valótlan tartalmú számlák befogadásával a támogató cégek a vagyonuk egy részét jogtalanul a cég érdekköréből kivonják, eltulajdonítsák, valamint az általános forgalmi adó és társasági adó adónemekben a társaságok adófizetési kötelezettségét csökkentsék.

A támogatást nyújtó, reklámoztató gazdasági társaságok vezetői a bűnszervezet érdekeltségébe tartozó versenyeztető cégekkel kötött reklámszerződésekben rögzített összegeket általában havi rendszerességgel átutalták, majd a versenyeztető cég számlájáról a bűnszervezet valamely tagja azt készpénzben felvette, és a részesedés levonását követően visszajuttatta a reklámoztató társaságok részére.

A reklámoztató társaságok vezetői ezáltal jogtalanul eltulajdonították az általuk vezetett cég vagyonába tartozó pénzeszközöket, másrészt a reklámszolgáltatásról kapott számlák felhasználásával a költségvetésnek is vagyoni hátrányt okoztak.

A sikkasztással a vádlottak közel 9 milliárd Ft kárt okoztak, a költségvetést károsító cselekményekkel okozott vagyoni hátrány összege pedig meghaladja a 2 milliárd forintot.

A reklámoztató gazdasági társaságok közül több mint 20 cég önként megfizette a költségvetésnek okozott vagyoni hátrány összegét, közel 800 millió forintot, így az ő esetükben az hiánytalanul megtérült.

A bíróság 27 vádlott vonatkozásában előkészítő ülésen meghozott ítélettel befejezte a büntetőeljárást, a jelen ügy 46 vádlottal szemben tárgyalással folytatódik. A bíróság a héten két napra  tűzött ki tárgyalást (2021.05.26-án 9.00 órára is).


 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Dezső Lili

sajtótitkár

36/30-541-6666

DezsoL@pecs.birosag.hu

Eljáró bíróság: