2021/18. hét - különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2021. május 4., kedd 10.00
Ügy tárgya: 
különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette
Ügyszám: 
7.B.185/2020
Tárgyalás helyszíne: 
7623 Pécs, Rákóczi út 34.
Tárgyaló: 
fsz.II.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: A vádlott személyiségzavarban szenved, mely cselekményei elkövetését segíthette, ugyanakkor a vád tárgyává tett cselekményeit a beszámítási képessége teljes birtokában valósította meg.

A vádlott a középiskolai tanulmányait követően több felsőoktatási intézményben orvosi és más tanulmányokat kezdett, azonban elvégeznie egyiket sem sikerült, ezért ilyen irányú szakképesítést nem szerzett. Egyedül az okleveles német szaklektori, szakfordítói, tolmács és szaktolmács képesítést szerezte meg. Munkahelyet nem, vagy csak nagyon nehézkesen talált, munkaviszonya, tartósan saját jövedelme nem volt.

1./ A vádlott ismeretlen időpontban és körülmények között megszerzett egy „Doktori Oklevél” megnevezésű, sorszámmal ellátott hamis okmányt, melynek valótlan tartalma szerint egy budapesti orvosi egyetem hallgatójaként szerzett orvosi végzettséget, őt PhD doktornak nyilvánították és feljogosították doktori cím viselésére. Az érintett egyetem rektorának nevével bélyegzőt is készíttetett a hitelesség kedvéért és ezen okelvélnek a Baranya Megyei Kormányhivatal számára benyújtását követően személyi okmányokat készíttetett, melyben a neve „Dr.” előjelzővel szerepelt, a hamis adatai pedig a közhiteles nyilvántartásba is bekerültek.

2./ A vádlottnak a szüleivel való viszonya annyira megromlott, hogy családi nevét is megváltoztatta. Ennek ellenére a vádlottat nagyobb részt a szülei segítették anyagilag, részére vásároltak egy lakást is, ahol a vádlott lakott. Szüleivel való kapcsolatát a vádlott szülői elnyomásként, életviteléhez, egészségi állapotához való viszonyukat pedig szülői közönyként élte meg. Édesapja halálát követően anyagilag lényegében az édesanyjától függött. Amikor a vádlott a szülei által neki vásárol lakást eladta, és annak árát felélte, az édesanyjához költözött egy családi házba.

A vádlottnak ebben az időszakban sem volt munkahelye, teljes egészében édesanyja tartotta el. Emiatt kettőjük között feszültség alakult ki, amely több alkalommal veszekedésig fajult, melyet a szomszédos házban lakók is hallottak.

A vádlott a magánéleti és szakmai sikertelensége miatt is a szüleit, elsősorban édesanyját hibáztatta. Mindezek ellenére édesanyja továbbra is segítette, hiszen azon túl, hogy eltartotta barátnőitől kért kölcsönt azzal, hogy a vádlott Németországba utazik állásinterjúra.

2019. augusztus 11-én délelőtt a vádlott és a sértett is otthon tartózkodtak, amikor – meg nem állapítható közvetlen előzményeket követően – közöttük veszekedés alakult ki, melynek során a vádlott durva kifejezéseket használva kiabált a sértettel. Délelőtt 11:00 és 12:00 óra között a veszekedés odáig fajult, hogy a vádlott a házból különböző kötöző anyagokat, széles ragasztószalagot vett magához, majd a ház nyugati oldalán található, az édesanyja által használt lakrészben rátámadott a sértettre, többszörösen körbe tekerve - kötöző madzaggal, elektromos zsinórokkal - megkötözte a végtagjait, miközben a sértett sírva, fájdalmában kiabált, de ez a vádlottat nem érdekelte. Ezt a kiabálást a szomszédok is hallották.

A vádlott a sértett száját ragasztószalaggal beragasztotta, a fejét körbe tekerve. A sértett lenge nyári öltözékben volt, idős korú, kis testsúlyú, a vádlottal szemben érdemi védekezést kifejteni nem tudott.

Miközben a vádlott a másik szobába ment át, a sértett szájáról valahogy a nyakára csúszott a ragasztószalag, így ismét tudott beszélni, sírva kiabált a vádlottnak, hogy fájdalmai vannak. A vádlott ezt hallva a konyhából magához vett egy fekete színű serpenyőt, visszament a sértetthez és egy alkalommal a fejét megütötte, majd megismételte még három serpenyővel, valamint egy húsklopfolóval. A sértett a fején ezek miatt keletkezett sérülésektől nagyon vérzett. A serpenyők deformálódtak, két serpenyő és a húsklopfoló nyele el is tört. Ezt követően a vádlott a sértettre egy paplant terített, majd a szoba szőnyegét is a paplanra terítette. A vádlott a konyhából összesen öt darab – 17,5-től 13 cm pengehosszúságig terjedő - kést vett magához, valamint egy meghajlított, 47 cm-es vaskampót és azokat a paplanon keresztül a sértett felső teste tájékán átszúrta. A szúrások a sértett törzse előtt összekötött állapotban lévő bal kézfejét és jobb alkarját érték. Mindezek után a vádlott a sértett fej részéhez egy felfordított dohányzó asztalt tett, a test többi részére további egy dohányzóasztalt, három darab széket és egy darab mikrohullámú sütőt helyezett. majd kiment a szobából és az ajtót becsukva a konyhából a hűtőszekrényt az ajtó elé húzta, ezzel eltorlaszolva azt. A hűtőszekrényre további kisasztalt és egy tükröt helyezett.

A sértett -a vádlott bántalmazásától elszenvedett, jelentős fájdalommal és szenvedéssel járó sérülések hozzájárulásával – 2019. augusztus 11-ről 12-re virradóra, az éjszakai órákban, a testére helyezett tárgyak miatt kialakult mellkasi összenyomás során, fulladás miatt életét vesztette.

A vádlott az éjszakát a házban töltötte, azonban másnap egy pécsi panzióban álnéven foglalt szobát, ahol a rendőrség – elfogatóparancs kibocsátását követően – megtalálta és őrizetbe vette. A vádlott azóta letartóztatásban van.

A bíróság folytatja a tárgyalást.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36- 30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

Eljáró bíróság: