2021/7. hét - felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények

Tárgyalás időpontja: 
2021. február 18., csütörtök 09.00
Ügy tárgya: 
felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
2.B.179/2020
Tárgyalás helyszíne: 
7800 Siklós, Batthyány K. u. 1.
Tárgyaló: 
3.sz. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: A letartóztatásban lévő vádlott férfi állandó munkaviszonnyal és rendszerese jövedelemmel nem rendelkezett, ezért nehéz anyagi helyzetbe került. Hogy megélhetését biztosítsa, 2019 év elejétől 2019. június 30-i több baranyai településen olyan alkalmi szobafestői munkát vállalt el, melyeknek elvégzése nem állt szándékában, azonban a tévedésbe ejtett három sértettől előlegként meghatározott pénzösszeget, illetve alapanyagot átvett, ezzel számukra összesen 340.000 forint kárt okozott.

A vádlott 2020. június 24-én megjelent egy baranyai kisváros egyik apartmanházánál és az ott dolgozó gondnoktól szállást kért három napra, melyet először egy héttel, majd három naponként tovább hosszabbított 2020. július 16-ig, a gondnoknak ez idő alatt és távozásakor is azt az ígéretet tette, hogy munkáltatója majd hoz neki pénzt és a 22 éjszaka tekintetében fennálló tartozását rendezni fogja, azonban ez nem történt meg, a sértettnek 77.000 forint kárt okozott.

A vádlott elhatározta, hogy kirabol egy siklósi vegyesboltot, 2020. július 14-én este a bolt közelében megjelent, figyelte a forgalmat, majd 2020. július 15-én, a délelőtti órákban ismét megjelent a boltnál, figyelte a forgalmat, majd távozott a fenti szállására a nagy forgalom miatt. A bolthoz 18.00 óra után, a szálláshelyén jogtalanul magához vett női kerékpárral ismét megjelent a vegyesbolt előtt, ezután rövid figyelést követően 18 óra 19 perckor, kapucnis pulóverben, maszkban és napszemüvegben, ujjatlan kesztyűben, egy 45 cm pengehosszúságú bozótvágó késsel belépett a boltba és az ott dolgozó eladót a bevétel átadására szólította fel, miközben a pénztárgép fölött az eladó felé egy szúró mozdulatot is tett. Az eladó az őt ért közvetlen fenyegetés hatására kinyitotta a kasszát, a vádlott abból kivette az ott elhelyezett 180.000 forintot, majd sietve távozott a boltból, és a helyszínt a kerékpárra ülve elhagyta.

Menekülése során a vádlott egy közeli utcában az elkövetéshez használt tárgyakat eldobta, ezzel együtt – akaratán kívül – a pénz nagy részét, 163.000 forintot is elhagyott. Ezeket a járókelők az utcán megtalálták és a nyomozó hatóságnak átadták. A sértettnek okozott 180.000 forint kárból 163.000 forint megtérült.

Mivel a vádlott a fenti elkövetés során megszerzett pénz jelentős részét elveszítette a menekülése során, 2020. július 17-én a kerékpárral Pécsre hajtott, hogy ott újabb boltot keressen, amit kirabolhat. 14.00 óra körül érkezett meg egy pécsi – külföldi állampolgár által üzemeltetett – vegyesbolthoz. A vádlott a kerékpárt a bolttól nem messze letette és 14 óra 5 perckor – bomberdzsekit, baseball sapkát, napszemüveget viselve, kendővel eltakart arccal egy AK 47-es gépkarabélyhoz tartozó szuronnyal a kezében – belépett a boltba, odalépett a szintén külföldi állampolgárságú eladóhoz, akinek a szuronyt a nyakához szorítva a bevételt követelte. Ennek hatására az eladó kinyitotta a kasszát, melyből a vádlott a benne található 10.000 forintot magához vette, majd az üzletből kiment és a kerékpárra felszállva elhagyta a helyszínt. Ezt követően egy pécsi szállodában vett ki szobát, majd másnap Jászapátiba utazott, ahol a rendőrség 2020. július 20-án fogta el és őrizetbe vette.

A bíróság előkészítő ülést tart az ügyben.


 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36- 30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

Eljáró bíróság: