2021/1. hét - 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és kiskorú veszélyeztetésének bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2021. január 4., hétfő 09.00
Ügy tárgya: 
14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és kiskorú veszélyeztetésének bűntette
Ügyszám: 
13.B.223/2020
Tárgyalás helyszíne: 
7623 Pécs, Rákóczi út 34.
Tárgyaló: 
mfsz. 1.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: A letartóztatásban lévő vádlott nő férjével 2008-ban kötött házasságot és azóta egy baranyai kis faluban éltek együtt a nő első házasságából származó egy és három közös gyermekükkel. A legidősebb lány a 18. életévének betöltését követő napon vőlegényéhez elköltözött, mert nevelőapjával nem volt jó a kapcsolata.
A vádlott férje gyakran fogyasztott alkoholt, ami miatt többször volt veszekedés a családban, melynek során a vádlottat bántalmazta is, közöttük a kapcsolat megromlott. Ennek ellenére a vádlott teherbe esett a férjétől, azonban várandósságát hízékonyságára hivatkozva a kezdetektől tagadta, lakókörnyezetében és a munkahelyén is.
A vádlott ötödik gyermekének születése 2019. december 9. napján 23 óra körül indult meg. Ekkor a vádlott az éjszakát nem a gyermekei mellett, hanem a ház egy távolabbi szobájában töltötte, ott vajúdott és 2019. december 10-én hajnali 5 óra körül élő, egészséges, ép, fejlett, életképes fiúgyermeket szült. Azért, hogy a kisfiú létezése ne derüljön ki, és hogy az újszülött ne tudjon felsírni, a vádlott, az általa korábban odakészített műanyag szemeteszsákból galacsint formált, amelyet mélyen ledugott az újszülött torkán a garatba, ezzel elzárva a légutakat. A csecsemő testét ekkor becsomagolta egy takaróba, majd szemeteszsákba és a szülés nyomait igyekezett leplezni. Reggel a vádlott férje munkába, két leány gyermeke iskolába ment, míg a harmadikat otthon tartotta, arra kérve őt, hogy segítsen neki takarítani. Ezt követően a vádlott a lányával takaríttatta ki a lakást. Az újszülött testét rejtő fekete szemeteszsákot a lányának kellett elpakolnia egy ruhás szekrénybe, és egyéb takarítási munkákat is kellett végeznie.
Másnap, 2019. december 11-én, amikor minden családtag távol volt a háztól, a vádlott az udvaron máglyát rakott és az újszülött testét igyekezett elégetni, azonban az nem égett el maradéktalanul, mert beesteledett és a vádlott a tüzet eloltotta. A csecsemő maradványit a vádlott újból becsomagolta egy jutazsákba, azt egy vödörbe, majd ezeket az udvaron egy szekrénybe rejtette, amit lomokkal eltorlaszolt. A nyomozó hatóság 2019. december 18. napján találta meg a holttestet.
A vádlott lánya, aki a takarításban segédkezett, azon a napon nem tudta még, hogy szülést követően kell takarítania, illetőleg azt, hogy a holttestet tette el a szekrénybe az anyja utasítására, azonban a későbbiek során, életkorából adódóan megértette a történteket és a saját cselekményével kapcsolatban lelkiismereti válságot él meg. A vádlott ezzel súlyosan veszélyeztette a gyermeke egészséges lelki, erkölcsi fejlődését.

A vádlott nő sem a cselekmény elkövetésekor, sem a terhesség alatt nem szenvedett az elmeműködés olyan kóros állapotában, mely képtelenné tette, vagy korlátozta volna cselekménye következményeinek felismerésében, vagy e felismerésnek megfelelő cselekvésben.

A bíróság előkészítő ülést tart az ügyben, táv-meghallgatással.
 


 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Dezső Lili 
sajtótitkár
+36- 30-541-6666
DezsoL@pecs.birosag.hu
 

Eljáró bíróság: