2020/44. hét - emberölés előkészületének bűntette és más bűncselekmény

Tárgyalás időpontja: 
2020. október 28., szerda 09.00
Ügy tárgya: 
emberölés előkészületének bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
22.B.148/2020
Tárgyalás helyszíne: 
7623 Pécs, Rákóczi út 34.
Tárgyaló: 
mfsz.2.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: A sértett férfi és nő házastársak, egy baranyai faluban, családi házban élnek.

A sértett férfi 2016-ban beteg lett, műtéten esett át, rokkantnyugdíjas lett. A sértett férfi korábbról ismerte a rossz körülmények között élő vádlottat, felajánlotta neki, hogy amennyiben a ház körüli munkákat elvégzi, úgy hozzájuk költözhet és a munkáért cserébe étellel és ruhával is ellátják. A vádlott elfogadva a felkérést, 2018.nyarán a sértettekhez költözött.

Az együttlakás során a vádlott és a sértett nő között érzelmi, majd szexuális kapcsolat alakult ki, melyről a sértett férfi tudomást szerzett, ami konfliktushoz vezetett. A vádlott és a sértett férfi több ízben összeszólalkoztak, a vádlott többször bántalmazta is a sértett férfit, aki azonban nem tett feljelentést emiatt. A vádlott több alkalommal elköltözött a sértettektől, akik azonban a későbbiek során mindig visszafogadták, 2019 decemberében is náluk lakott.

2019. december 31-én nap közben a vádlott egy másik faluban dolgozott, munka után a helyi italboltba ment, ahol szeszesitalt fogyasztott, ittas állapotba került.

A késő esti órákban a vádlott megjelent a sértettek házánál, ahol a konyhában sértő kifejezésekkel illette a sértett férfit és arra kérte a sértett nőt, hogy hagyja el a férjét, menjen vele és éljenek együtt. Amikor elutasító választ kapott, a vádlott közölte, hogy rájuk gyújtja a házat.

A vádlott kinyitotta a konyhaajtót, a ház tereszáról magához vette az ott tárolt, benzint tartalmazó 20 literes műanyag kannát, és abból pár liter üzemanyagot, a konyhaajtóban állva szétlocsolt. A benzin a konyhaajtóra, a konyha padozatára, a konyhaasztalra és részben a sértett nő nadrágjára loccsant, közel a működésben lévő fatüzelésű kályhához. Ezt követően a vádlott a nyitott konyhaajtó előtt, a teraszon állva elővette az öngyújtóját, azt több alkalommal működésbe akarta hozni, azonban az nem gyulladt meg. Ekkor a sértetteknek sikerült az ajtót becsukniuk, megakadályozva ezzel a vádlott további tűzgyújtási kísérleteit. A vádlott az udvaron egy fejszét vett magához, a ház ablakainak betörésével fenyegetőzött, az ingatlant csak akkor hagyta el, amikor a sértett férfi telefonon értesítette a rendőrséget.

A szétlocsolt benzin fokozottan tűz- és robbanásveszélyes. Amennyiben a vádlottnak sikerült volna lángra lobbantani, az először azokon az anyagokon gyullad meg, amelyekre kiöntötték. Amennyiben a tűz a sértetteket közvetlenül elérte volna – mivel a sértett nő ruházatának egy része benzinnel volt átitatva, a sértett férfi pedig mozgásában korlátozott – akár halálos sérüléseket okozhatott volna nekik. A pécsi tűzoltóság 15 km-ről, 20-25 perc alatt vonult volna ki amennyiben tűz keletkezik. Kiérkezésükkor a sértettek háza teljes terjedelmében lángolt volna és a szomszédos ház tetőszerkezetére is átterjedt volna.

A bíróság tárgyalást tart az ügyben.


 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36- 30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

Eljáró bíróság: