2020/42.hét - nyereségvágyból, idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmény – perújítás

Tárgyalás időpontja: 
2020. október 12., hétfő 09.00
Ügy tárgya: 
nyereségvágyból, idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmény – perújítás
Ügyszám: 
13.B.139/2020
Tárgyalás helyszíne: 
7621 Pécs, Széchenyi tér 14.
Tárgyaló: 
mfsz. 1.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség indítványa szerint röviden: A vádlott férfit a Pécsi Törvényszék, másodfokon a Pécsi Ítélőtábla 2019. január 8-án jogerőre emelkedett ítéletével emberölés bűntette és okirattal visszaélés vétsége miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre , valamint 10 év közügyektől eltiltásra ítélte és a feltételes szabadság időpontját 25 évben állapította meg, mert az ittas vádlott 2016. május 14. vagy 15. napján az esti órákban elhatározta, hogy szomszédja házának melléképületéből fűnyírót, vagy más műszaki cikket tulajdonít el. A sértett férfi a vádlottat tetten érte, de nem szólt semmit, hanem visszament a házába. A vádlott a sértett után ment a házba és a nála lévő fejszével többször a sértett fejére sújtott, aki ennek következtében azonnal meghalt.

E jogerős ítéletet ellen a fellebbviteli főügyészség perújítási indítványt nyújtott be, mert a nyomozó hatóság újabb eljárásában rögzített adatok szerint a vádlott 2017. február 2-ről 3-ra virradó éjszaka, lopási szándékkal, a nyitott bejárati ajtón keresztül bement az általa ismert idős nő és fia által lakott lakóházba. A cselekmény idején a vádlott ittas volt, a házban pedig csak az idős sértett nő tartózkodott. A vádlott a konyhában kezdte a kutatást, de az idős sértett észrevette és felismerte. Ekkor a vádlott félve attól, hogy cselekménye kiderül, a sértettet a nála lévő késsel megszúrta. A sértett elesett. A vádlott a földön fekvő sértettet több ízben meg is ütötte. A terhelt a sértett bántalmazása után már nem kutatott értékek után. A földön fekvő sértettre rágyújtotta a házat, amit a kiérkező tűzoltók oltottak el. A sértett összeégett holttestét az általa használt szobában találták meg, halálát füstbelélegzés okozta. A szakértői vélemények szerint a sértett élt a tűz keletkezésekor.

A terhelt az elkövetéskor viselt ruháit elégette, a kést és a sértett házából elvitt gázpalack kupakot egy szennyvízgödörbe dobta, ahol a nyomozó hatóság 2019. július 9-én megtalálta.

Ezt követően a vádlottat gyanúsítottként hallgatták ki az ügyben.

A 6/2009. Büntető jogegységi határozat szerint nincs helye vádemelésnek az idős sértett nővel szemben elkövetett bűncselekmény miatt, mert a több emberen elkövetett szándékos emberölési cselekmények törvényi egységet alkotnak, ezért azok külön eljárásban nem bírálhatók el. Amennyiben utóbb derül ki, hogy a terhelt az ítélethozatalt megelőzően további olyan cselekményt (emberölés) is elkövetett, amely a már elbírált bűncselekménnyel összefoglalt bűncselekmény törvényi egységébe tartozik, a többszöri eljárás tilalma miatt nem vádemelésnek, hanem perújításnak van helye. A nyomozó hatóság iratai az alapügyben fel nem merült tényre vonatkozó olyan új bizonyítékokat tartalmaznak, mely valószínűvé teszik, hogy a terhelttel szemben lényegesen súlyosabb büntetést kell kiszabni.

A bíróság folytatja a tárgyalást, ítélet várható.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Dezső Lili

sajtótitkár

+36- 30-541-6666

DezsoL@pecs.birosag.hu

Eljáró bíróság: