2020/41. hét - rémhírterjesztés bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2020. október 6., kedd 13.00
Ügy tárgya: 
rémhírterjesztés bűntette
Ügyszám: 
23.B.396/2020
Tárgyalás helyszíne: 
7621 Pécs, Széchenyi tér 14.
Tárgyaló: 
fsz. 14.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: A vádlott férfi az internet egyik közösségi portálján, a saját nevén nyitott nyilvános fiók idővonalán olyan bejegyzéseket tett közzé, amelyek kétségbe vonják az ú koronavírus (COVID-19) világjárvány létezését, annak hátrányos egészségügyi következményeit, illetve az intézkedések okairól valótlan állításokat tartalmaznak; mindezekből következően a bejegyzések alkalmasak voltak a járvány terjedésének megelőzése végett Magyarország Országgyűlése és a Kormánya által bevezetett járványügyi intézkedések – különös tekintettel a 71/2020. (III.27.) Korm. rendelettel 2020. március 28-i hatállyal elrendelt kijárási korlátozás magatartási szabályaira – eredményességének akadályozására.

A vádlott 2020. március 20-án délelőtt, március 28-án kora délután, április 10-én délelőtt, április 12-én délelőtt – közzétett bejegyzéseiben állította, hogy nincs koronavírus fertőzés és nem is volt, csak félelemkeltés, a statisztikai adatokat meghamisítják.

Az ügyészség indítványára a bíróság a vádlottal szemben tárgyalás mellőzésével hozott korábban határozatot, melyben bűnössége megállapítása mellett megrovásban részesítette, helytelenítését kifejezve a jogellenes cselekmény miatt és felhívta arra, hogy a jövőben tartózkodjon az ilyen jellegű cselekmények elkövetésétől.

A bíróság határozatával szemben a vádlott és védője tárgyalás tartása iránt terjesztett elő kérelmet, azzal az indokkal, hogy a vádlott nem követett el bűncselekményt.

A bíróság előkészítő ülést tart az ügyben.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36- 30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

Eljáró bíróság: