2020/41. hét - ELMARAD! - tiltott adatszerzés bűntette és más bűncselekmények

Tárgyalás időpontja: 
2020. október 7., szerda 09.00
Ügy tárgya: 
tiltott adatszerzés bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
11.B.123/2020
Tárgyalás helyszíne: 
7621 Pécs, Széchenyi tér 14.
Tárgyaló: 
fsz.19.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: a vádlott férfi és a sértett nő közeli ismerősök, baráti társaság révén közöttük bizalmi kapcsolat állt fenn. Erre tekintettel a sértett 2016. év végén közölte a vádlottal – aki a sértett tudomása szerint számítástechnikai ismeretekkel rendelkezik –, hogy szeretne vásárolni egy laptopot, egyúttal megkérte a vádlottat annak beszerzésére. A vádlott a sértett kérésének eleget téve 2016. év november hónapban értékesített és átadott a sértettnek egy a mindennapi használathoz szükséges szoftverekkel előzetesen ellátott laptopot, a hozzá tartozó tápkábellel, amelyet a sértett 2016. november 19. napján vett használatba.

A vádlott a laptop átadását megelőzően a sértett tudta és beleegyezése nélkül 2016. november 16. napján a laptopra feltelepítette egy webkamera kezelő „kémprogramot”, ami alkalmas volt arra, hogy a sértett, vagy bármely más személy tudomása nélkül a laptop bekapcsolását, az operációs rendszer felépülését követően a webkamerát üzembe helyezze, és a kamerával folyamatosan sorozat-képfelvételeket készítsen a kamera környezetében lévő helyszínről, eseményekről, személyekről. A „kémprogram” révén 2016. november 19. napjától 2018. november 12. napjáig a sértettről, az ő lakásában készültek felvételek.

A vádlott által telepített program összesen 10.576 db JPEG állományú képfelvételt készített 412 MB adatmennyiségben, amely képfelvételeket FTP kapcsolaton keresztül a vádlott által létrehozott és a „kémprogram” telepítésekor célként megadott címre, külföldön üzemeltetett FTP szerverre továbbított.

A sértett e-mail címére a vádlott 2018. november 7. napján névtelen üzenetet küldött, amelyben a sértettet arra kérte, hogy válasz e-mailben küldjön 10 db jó minőségű, magáról készített meztelen fotót, ellenkező esetben a sértettről a laptopjára telepített „kémprogrammal” rejtve készített fotókat közzéteszi. A vádlott a felhívás nyomatékosítására megjelölt 4 linket, amelyeken a rejtve készített felvételek megtekinthetők.

Mivel a sértett a felhívásnak nem tett eleget, a vádlott 2018. november 29. napján újabb email üzenetet küldött a sértettnek, ehhez mellékelt rejtve készített képfelvételeket is, amelyek a sértettről készültek, miközben például félmeztelenül a laptopja előtt ül a lakásában. A vádlott az üzenetben ismételten kérte a sértettől az önmagáról készített meztelen fotók 24 órán belüli küldését, ellenkező esetben továbbra is kilátásba helyezte a korábban készített fotók közzétételét, valamint azt, hogy a webkamera képeit a sértett facebook-ismerősei részére továbbítja. A sértett az e-mailre nem reagált, 2018. november 30. napján feljelentést tett a rendőrségen.

2018. december 1. napján a vádlott küldött egy utolsó üzenetet a sértettnek azzal a fenyegetéssel, hogy a következő héten egy konkrétan megjelölt pornó oldalon találja magát, de a sértett erre az üzenetre ugyancsak nem reagált.

A TÁRGYALÁS ELMARAD!

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36- 30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

Eljáró bíróság: