2020/38.hét - hivatali vesztegetés bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2020. szeptember 14., hétfő 09.00
Ügy tárgya: 
ivatali vesztegetés bűntette
Ügyszám: 
13.B.81/2020
Tárgyalás helyszíne: 
7623 Pécs, Rákóczi út 34.
Tárgyaló: 
fsz.II.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: A vádlottak közül a II., III. rendű IV. rendű és az V. rendű vádlottak 2015-ben elhatározták, hogy külföldi állampolgárok részére valótlan tartalmú magyar útlevelek kiállításával tesznek szert jövedelemre. Az országban, ebben az időszakban több bűnözői csoport foglalkozott azzal, hogy Európai Union kívüli állampolgárok részére magyar állampolgárok személyi adataival útleveleket készítettek úgy, hogy kormányhivatalnokokat megvesztegetve állíttatták ki a magyar okmányokat.

A kettős – ukrán – magyar – állampolgárságú II. rendű és III. rendű vádlottak feladata volt, hogy a honosított magyar állampolgárok hatóságai igazolványit megszerezzék, ezt követően ismeretlen személyek útján kerültek kapcsolatba olyan külföldi személyekkel, akik magyar úti okmányokat kívántak szerezni, és ezek elkészítéséért jelentős összegeket, 10-12 ezer eurot is hajlandóak voltak fizetni.

A IV. rendű és V. rendű, vádlottak feladata olyan kormánytisztviselők felkutatása volt, akik hajlandóak voltak közreműködni a valótlan tartalmú útlevelek kiállításában. A vádlottak kapcsolataik – többek között a VI. rendű és VII. rendű vádlottak – révén az I. rendű vádlottal, aki egy pécsi kormányablak ügyintézője volt, és a VIII. rendű vádlottal, aki egy dunaharaszti kormányablak ügyintézője volt, és vállalta, hogy külföldi állampolgárok részére más személyek adataival igényelt magyar úti okmányok kiállításához segítséget nyújt.

A bűnszervezet célja az volt, hogy az útlevéligénylést heti egy-két alkalommal, alkalmanként 4-5 ember vonatkozásában egészen 2016 őszéig folytatják, útlevelenként 10-12 ezer euro bevételre tettek szerint. A kért összegből kifizették az ügyintézőket, és a többit a bűnszervezet többi tagja egymás között osztotta fel.

Így a 2015. július 30. és 2016. március 22. közötti időszakban csaknem 50 személy részére állítottak ki hamis adatokkal úti okmányokat.

Az eljárás a Pécsi Járásbíróságon indult, az elsőfokú bíróság 2018. december 20-án hozott   nem jogerős határozatot, melyet a Pécsi Törvényszék, mint másodfokú bíróság 2019. október 31-én kelt határozatával az I-VIII. rendű vádlottak vonatkozásában hatályon kívül helyezett és megállapította, hogy hatásköri okból  - a korrupciós bűncselekmények lefolytatására - a Pécsi Törvényszék rendelkezik illetékességgel.

A törvényszék tárgyalást tart az ügyben.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Dezső Lili

sajtótitkár

+36- 30-541-6666

DezsoL@pecs.birosag.hu

Eljáró bíróság: