2020/38.hét - ELMARAD! - közösség tagja elleni erőszak bűntette és más bűncselekmény

Tárgyalás időpontja: 
2020. szeptember 18., péntek 09.00
Ügy tárgya: 
közösség tagja elleni erőszak bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
15.Fk.313/2020
Tárgyalás helyszíne: 
7621 Pécs, Széchenyi tér 14.
Tárgyaló: 
20/I. sz. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A bíróság a tárgyalást elhalasztotta, új határnapot egy későbbi időpontra hivatalból tűz ki.

 

A vádirat szerint röviden: A két sértett arab származású, jemeni állampolgár, Magyarországon, Pécsett illetve Szegeden folytatják egyetemi tanulmányaikat.

2018. augusztus 14-én a késő esti órákban a szegedi sértett a távolsági buszpályaudvarra érkezett pécsi barátjához, majd együtt indultak a pécsi Árkád üzletház déli bejárata előtt található helyi közlekedésű autóbuszmegállóba. A gyalogátkelőhelyen haladtak át, amikor az üzletház előtti területről, a hajviseletükben (kopasz) és öltözködésükben (bomberdzseki, acélbetétes bakancs fehér cipőfűzővel) is kifejezésre juttató, nagyobb társaságban lévő, rasszista elsőrendű és másodrendű vádlottak – a sértettek beszélgetését hallva – „Migránsok húzzatok haza, takarodjatok!” „Magyarországon magyarul beszéljetek!” kiabáltak feléjük.

Az egyik sértett ekkor hozzájuk fordult visszaszólt a vádlottaknak, hogy „Máshogy is lehet!”, majd mindketten tovább beszélgettek és haladtak.

A visszaszólás miatt azonban a vádlottak tovább szidalmazták őket, majd a két vádlott a sértettek után szaladt és hozzájuk érve kérdőre vonták őket a visszaszólás miatt, majd az elsőrendű vádlott az egyik sértettet a ruházatánál fogva két kézzel meglökte, a sértett a földre esett. A másodrendű vádlott végig mellette állt. A sértettnek sikerült felállnia és a közeli parkoló felé futva elhagyta a helyszínt.

A vádlottak ekkor a másik sértett felé fordultak és a másodrendű vádlott a sértett pólóját megfogta és meglökte, majd mindkét vádlott a lábukon lévő acélbetétes bakanccsal bántalmazták a sértettet úgy, hogy a másodrendű vádlott végig fogta a sértett pólóját. A sértett térdét és csípőjét is megrúgták, miközben hangosan szidalmazták. Ezt követően a másodrendű vádlott ellökte a sértettet, akinek szemüvege a földre esett. A szemüveget a sértett felvette, majd sietve barátja után a helyszínről elmenekült.

A vádlottak a sértettek után szaladtak, eközben a másodrendű vádlott elesett, és egy társuk is felszólította őket, így nem üldözték tovább a sértetteket.

A sértettek a helyszínt elhagyva értesítették a rendőrséget és a személyleírások alapján a vádlottakat az üzletház déli bejárata előtt intézkedés alá vonták.

A megrugdosott sértett a történtek során nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A bíróság tárgyalást tart az ügyben.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36- 30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

Eljáró bíróság: