2020/ 38. hét - nagyobb kárt okozó csalás bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2020. szeptember 15., kedd 11.00
Ügy tárgya: 
nagyobb kárt okozó csalás bűntette
Ügyszám: 
1.B.66/2020
Tárgyalás helyszíne: 
7800 Siklós, Batthyány K. u. 1.
Tárgyaló: 
3.sz. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: A vádlott 2018-ban egy nagyközség jegyzőjeként dolgozott. Egy községi lakos 2018. nyarán felkereste a vádlottat az önkormányzati hivatalban, hogy özvegy, hozzátartozóival nem tartja a kapcsolatot, halála esetén ingó és ingatlan vagyonát a község önkormányzatára kívánja hagyni. Ennek fejében kérte, hogy amennyiben egészségi állapota megromlik, ellátását, ápolását az önkormányzat a helyi szociális otthonban történő elhelyezését biztosítsa.

A sértett azért fordult a vádlotthoz, mert tudta, hogy egyetemi jogi diplomával rendelkezik, így szakszerű tanácsot tud adni neki szándékával kapcsolatban, továbbá hivatalos személy, aki az önkormányzat érdekében jár el.

A sértett felvetette, hogy célszerű lenne szándékát közjegyzői okiratba foglalt végrendeletben rögzíteni, azonban a vádlott közölte a sértettel, hogy ez szükségtelen, a végrendeletet ugyanis a vádlott is el tudja készíteni.

Ennek megfelelően a vádlott 2018.szeptemberében egy „végrendelet” elnevezésű okiratot készített, azonban a sértett kifejezett akarata ellenére nem az önkormányzatot, hanem – annak érdekében, hogy a sértett ingó és ingatlan vagyonát megszerezze – saját magát tüntette fel örökösként.

A vádlott a sértett tévedésbe ejtésével a sértettnek megkísérelt kárt okozni, de azt nem tudta befejezni, a veszélyeztetett érték 4.500.000 forint volt.

A 2018. szeptember 28-án a sértett, a vádlott által készített „végrendelet” aláírásakor tájékoztatta a vádlottat, hogy további 5.000.000 forint megtakarítással rendelkezik, melyet szintén a községi önkormányzatra kíván hagyni, azzal, hogy azt az önkormányzat a gondozási központ támogatására, és felújításra fordítson. A vádlott azt tanácsolta a sértettnek, hogy vegye fel a megtakarításait a bankból, azonban a sértett ahhoz a lekötés végén, 2019 áprilisában férhetett hozzá.

2019. április 8-án a vádlott egy „járadéki szerződés” megnevezésű okiratot készített el, melynek jogosultja a sértett, míg kötelezettje a sértettel folytatott szóbeli megbeszéléssel ellentétben, a sértett kifejezett akarata ellenére – a vádlott lett annak érdekében, hogy a sértett megtakarítását megszerezze, a sértettet tévedésbe ejtve. Ezt követően a vádlott és a sértett egy találkozót beszélt meg a sértett otthonában, ahol a sértett a vádlott részére 5.000.000 forint készpénzt átadta. A vádlottnak a készpénz átvételekor nem állt szándékában az összeget az önkormányzat részére befizetni.

A vádlott a készpénzt euróra váltotta és azt az önkormányzat páncélszekrényében helyezte el, majd 2019. augusztusában ismét magához vette és a saját maga által vásárolt széfben rejtette el.

Ezzel a sértettnek 5.000.000 forint kárt okozott, melyet 2019. november 4. napján visszaszolgáltatott a sértettnek, így a kár megtérült.

A bíróság előkészítő ülést tart az ügyben.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36- 30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

Eljáró bíróság: