2020/28.hét - fegyveresen elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmény

Tárgyalás időpontja: 
2020. július 9., csütörtök 10.00
Ügy tárgya: 
fegyveresen elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
8.B.709/2019
Tárgyalás helyszíne: 
7621 Pécs, Széchenyi tér 14.
Tárgyaló: 
fsz.19.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: A vádlott fiatal férfi 2019. augusztus 8. napján 4 óra 1 perckor arcát egy kendővel takarva bement egy pécsi Nemzeti Dohányboltba és ott egy gázriasztó fegyvert fogott az eladóra, tőle készpénzt követelve. Az eladó többször visszautasította a követelés teljesítését, azonban miután a vádlott a követelésével nem hagyott fel, az eladó a vádlott által a pult elé ledobott nyitott táskába beletette a műszakja első felében keletkezett 238 575 Ft bevételt.

A vádlott ezt követően a gázriasztó fegyvert továbbra is az eladóra szegezve azt követelte, hogy a többi pénzt is adja oda, mire az eladó közölte a vádlottal, hogy nincs több pénz a dohányboltban. A vádlott ennek ellenére tovább követelte az eladótól a pénzt, azonban mivel az eladó többszöri felszólítására is azt mondta, hogy nincs több pénz, felhagyott a követelésével. A vádlott ekkor azt mondta az eladónak, hogy 10 percig maradjon bent, majd a készpénzt tartalmazó táskával távozott a dohányboltból és egy ismerőse lakásába ment. A vádlott a bevétel megszerzése céljából a Nemzeti Dohányboltban dolgozó eladóval szemben élet vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmazott azzal, hogy a nála lévő gázriasztó fegyverrel fenyegetve a bevételt követelte.

A vádlott cselekményével összesen 238 575 Ft kárt okozott a sértettnek, melyből 208 500 Ft készpénz lefoglalás útján megtérült, 30 075 Ft pedig nem térült meg.

A vádlott a rablást megelőzően, pontosan meg nem állapítható időpontban kábítószert, marihuánát fogyasztott. A vádlottat igazoltatását követően a rendőrségre előállították, ahol tőle 2019. augusztus 8. napján 11 óra 35 perckor vizeletminta vételére került sor, mely kábítószerre pozitív eredményt hozott. Erre figyelemmel a nyomozó hatóság kutatást hajtott végre a vádlott otthonában, ahol lefoglaltak egyebek mellett bruttó 11,5 gramm tömegű zöld növényi törmeléket, valamint bruttó 12,8 gramm tömegű ismeretlen fehér port, melyek a szakértői vélemények szerint kábítószer vegyületeket tartalmaznak.

A bíróság tárgyalást tart az ügyben.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36- 30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

Eljáró bíróság: