2020/26. hét - költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények

Tárgyalás időpontja: 
2020. június 22., hétfő 09.00
Ügy tárgya: 
költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
15.B.228/2019
Tárgyalás helyszíne: 
7623 Pécs, Rákóczi út 34.
Tárgyaló: 
fsz.II.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: A Baranya Megyei Főügyészség 69 személlyel szemben emelt vádat üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás és sikkasztás  bűntette, hamis magánokirat felhasználásának vétsége és némely esetben számvitel rendje megsértésének bűntette miatt is, mely bűncselekményeket a vádlottak egy része bűnszervezetben követte el. Az okozott kár közel 9 milliárd forint.

A vádirat lényege szerint a vádlottak 2012. évet megelőzően autóversenyzői tevékenységük finanszírozására egy bűnszervezetet hoztak létre, mely egy számlázási láncolatot épített ki. A bűnszervezet a színlelt reklámszolgáltatásra épülő számlázási láncolattal érdekeltté tette a gazdasági társaságokat, illetve azok vezetőit abban, hogy a vádlottak autóversenyzését támogassák. Mindehhez úgy sikerült támogató cégeket szerezni, hogy a kiépített rendszer a támogatás mértékét lényegesen meghaladó mértékű előnyt biztosított részben a támogatást nyújtó gazdasági társaságok vezetőinek, részben pedig maguknak a gazdasági társaságoknak.

A vádlottak által kiépített rendszer így lehetővé tette, hogy valótlan tartalmú számlák befogadásával a támogató cégek a vagyonuk egy részét jogtalanul a cég érdekköréből kivonják, eltulajdonítsák, valamint az általános forgalmi adó és társasági adó adónemekben a társaságok adófizetési kötelezettségét csökkentsék.

A támogatást nyújtó, reklámoztató gazdasági társaságok vezetői a bűnszervezet érdekeltségébe tartozó versenyeztető cégekkel kötött reklámszerződésekben rögzített összegeket általában havi rendszerességgel átutalták, majd a versenyeztető cég számlájáról a bűnszervezet valamely tagja azt készpénzben felvette, és a részesedés levonását követően visszajuttatta a reklámoztató társaságok részére.

A reklámoztató társaságok vezetői ezáltal jogtalanul eltulajdonították az általuk vezetett cég vagyonába tartozó pénzeszközöket, másrészt a reklámszolgáltatásról kapott számlák felhasználásával a költségvetésnek is vagyoni hátrányt okoztak.

A sikkasztással a vádlottak közel 9 milliárd Ft kárt okoztak, a költségvetést károsító cselekményekkel okozott vagyoni hátrány összege pedig meghaladja a 2 milliárd forintot.

A reklámoztató gazdasági társaságok közül több mint 20 cég önként megfizette a költségvetésnek okozott vagyoni hátrány összegét, közel 800 millió forintot, így az ő esetükben az hiánytalanul megtérült.

A bíróság két vádlottal szemben elkülönítette az eljárást. Egyikükkel szemben büntető végzéssel határozott. A másik vádlottal szemben a büntetőeljárást más bíróság előtt folyamatban lévő büntetőügyéhez egyesítette.

Így a bíróság 67 vádlott vonatkozásában tart előkészítő ülést az ügyben, melyet 2020-06-23, 06-24 és 06-25 napjára és további három napra – 2020-06-30, 2020-07-01 valamint 2020-07-02 - tűzött ki.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Péter-Szabó Petra

sajtótitkár

+36/30-978-9988

PeterSzaboP@pecs.birosag.hu

 

Az ügyben sajtóregisztráció szükséges.

Regisztrálni lehet 2020. június 19-én 12.00 óráig:

dr. Péter-Szabó Petra sajtótitkárnál

a fenti elérhetőségein, valamint

dr. Dezső Lili sajtótitkárnál

a DezsoL@pecs.birosag.hu e-mail címen vagy a +36/30-541-6666 telefonszámon.

Eljáró bíróság: