2020/ 25. hét - emberölés bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2020. június 15., hétfő 11.00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntette
Ügyszám: 
13.B.106/2020
Tárgyalás helyszíne: 
7623 Pécs, Rákóczi út 34.
Tárgyaló: 
mfsz. 1.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: a vádlott a büntető ügy sértettjével, a nála idősebb sértett nővel huzamosabb ideje élettársi kapcsolatban élt, egy lakásban. A vádlott és a sértett rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt fogyasztottak, szinte naponta leittasodtak, hangosan vitatkoztak, a vádlott több ízben bántalmazta az élettársát. A vádlottat a sértett korábbi bántalmazásai miatt a bíróság felfüggesztett szabadságvesztés büntetésekre ítélte.

2019. október 20. napján a vádlott lakóhelyükön nagy mennyiségű szeszesitalt – 3,5 liter bort és egy-két kupica pálinkát – fogyasztott el a reggeli óráktól kezdődően, ittas állapotba került. Dél körüli vagy kora délutáni, de pontosabban meg nem állapítható időpontban az otthon lévő bor elfogyott. A sértett nő – a lakás szobájában – veszekedni kezdett a vádlottal, kiabált vele, trágár kifejezéseket használva.

A vádlott ekkor a sértettet fellökte és megtaposta, majd felemelte, a nyakát nagy erővel megragadta, lenyomta az ágyra, a nyakát erősen több percen át szorította, a száját is befogta, majd ezt követően lefeküdt aludni. A vádlott 17 óra körüli időpontban felébredt, észlelte, hogy élettársa nem mozog, átszaladt a szomszédba és az ott lakó férfivel közölte, hogy az asszony meghalt, „mert vér folyik a szájából”. A szomszéd férfi mobiltelefonon értesítette az OMSZ-t, majd átadta a készüléket a vádlottnak, hogy mondja el a mentősöknek, hogy mi történt. A vádlott is beszélt a mentőszolgálattal, de nem tájékoztatta őket arról, hogy mi idézte elő a sértett halálát. Az OMSZ helyszínre érkező egysége sikertelenül kísérelte meg újra éleszteni a sértettet.

A sértett a bántalmazás következtében súlyos sérüléseket szenvedett, halálát ezek mellett a nyak kézzel történő kifejezetten erős és tartós leszorítása, megfojtás okozta. Élete az azonnal érkező, szakszerű segítség esetén sem lett volna megmenthető.

A vádlott a cselekmény elkövetésekor enyhe fokú értelmi fogyatkozásban, személyiségzavarban szenvedett, ittas állapotban volt. Pszichés állapota enyhe fokban korlátozta cselekménye társadalomra veszélyességének felismerésében.

A bíróság video rendszeren keresztül tart előkészítő ülést a letartóztatásban lévő vádlott ügyében.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Péter-Szabó Petra

sajtóstitkár

+36- 30/978-9988

PeterSzaboP@pecs.birosag.hu

Eljáró bíróság: