2020/9. hét - közúti veszélyeztetés bűntette és más bűncselekmény

Tárgyalás időpontja: 
2020. február 25., kedd 13.00
Ügy tárgya: 
közúti veszélyeztetés bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
2.B.154/2018
Tárgyalás helyszíne: 
7900 Szigetvár, Kossuth tér 15.
Tárgyaló: 
5.sz.
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: A vádlott férfi és a sértett nő élettársi kapcsolatban éltek, egy közös gyermekük született.

2018. április 20-án a vádlott férfi arról szerzett tudomást, hogy élettársa a közös gyermekükkel, egy másik férfi által vezetett személygépkocsival indult Pécsről Szigetvárra a 6-os számú főközlekedési úton. A nő a gyerekkel a hátsó ülésen ült.

A vádlott a gépkocsijával, nagy sebességgel érte utol a sértettek járművét, erősen fékezett, miközben folyamatosan dudált, és azonnal megkezdte a sértettek gépkocsijának előzését, melléjük érve, 80-90 km/h sebességgel, kétszer ráhúzta a gépkocsiját a sértettek járművére, emiatt a sértettek gépkocsija az útpadkára kényszerült.

Amikor a vádlott befejezte az előzést, a sértettek elé haladt, majd keresztben megállt az úttest jobboldali sávjában, ami a sértett férfit vészfékezésre, majd megállásra kényszerítette. A vádlott kiszállt és a sértettek gépkocsijának ajtaját rángatni kezdte, a kilincset letörte, majd az ablakot ütötte és kiabált, hogy nyissák ki az ajtót.

Ekkor a sértett elindult a gépkocsijával, kikerülte a vádlott autóját és tovább hajtott. A vádlott ismét a sértettek után hajtott a gépkocsijával, nem tudta őket megelőzni a szembejövő forgalom miatt, de egy balra kanyarodó sávban megelőzte és egy hirtelen fékezéssel ismét megpróbálta megállítani a sértetteket.

A sértett férfi a gépkocsival többször próbálta megelőzni a vádlottat, de sikertelenül, így értek a szentlőrinci forgalomirányító lámpához. Eközben a sértett nő már hívta a rendőrséget és az ügyelet irányítása mellett a szentlőrinci rendőrőrshöz hajtottak.

A vádlott itt érte utol a sértettek autóját újra, és amikor megállt, kiszállt a kocsijából, megint a sértettek autójához futott, a jobb hátsó ablakot ököllel ütni kezdte, majd le akarta engedni a jobb hátsó gumit. Cselekményét a rendőri közbelépés hatására hagyta abba.

A vádlott több KRESZ szabályt szegve veszélyeztette a két felnőtt és egy gyerekkorú sértett testi épségét.

A bíróság folytatja a tárgyalást.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36- 30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

Eljáró bíróság: