2020/7. hét - halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége

Tárgyalás időpontja: 
2020. február 11., kedd 13.00
Ügy tárgya: 
halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége
Ügyszám: 
2.B.41/2019
Tárgyalás helyszíne: 
7900 Szigetvár, Kossuth tér 15.
Tárgyaló: 
fsz.5.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: A vádlott férfi 2017. december 21-én a Cseh Köztársaság egyik autópályáján közlekedett az általa vezetett Audi A5 típusú személygépkocsival, melynek jobb első ülésén, a biztonsági övvel szabályosan bekötve ült a sértett férfi.  A vádlott útközben észlelte, hogy az autók feltorlódtak, ezért az autópálya mellett haladó főútvonalra tért át. Ezen közlekedve egy községet elhagyva, az ott kialakított körforgalmon keresztül, a vádlott annak ellenére tért vissza az autópálya úttestére, hogy az építés alatt álló autópálya szakaszra történő behajtást „Mindkét irányból behajtani tilos!” jelzőtábla tilalmazta. Ezen a szakaszon a vádlott 130 km/h sebességgel közlekedett a gépkocsijával, majd haladása során az út vége előtt nem volt képes megállítani a járművet és 90-100 km/h sebességgel nekiütközött a gépkocsi elejével az ott található híd betonszerkezetének. A vádlott járműve megpördült, előbb a partoldalra, majd a szalagkorlátra került, majd nekiütközött egy acélzsalunak és a hídkorlátnak, ahonnan – az úttestet szegélyező szalagkorláton keresztül – az úttestnek csapódva került nyugalmi véghelyzetbe.

A vádlott által vezetett gépkocsi mögött egy cseh gépkocsivezető által vezetett személygépkocsi is balesetet szenvedett, a szalagkorláton nyerte el nyugalmi helyzetét.

A vádlott utasa olyan súlyos fejsérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítását követően elhunyt.

A vádlott gépkocsijában műszaki hiba miatt a légzsákok és a biztonsági övfeszítő rendszer nem működtek. Működő légzsákok mellett a sértett sérülései kevésbé súlyosak is lehettek volna.

A bíróság előkészítő ülést tart az ügyben.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36- 30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

Eljáró bíróság: