2020/ 3.hét - zsarolás bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2020. január 14., kedd 13.00
Ügy tárgya: 
zsarolás bűntette
Ügyszám: 
14.B.746/2018
Tárgyalás helyszíne: 
7621 Pécs, Széchenyi tér 14.
Tárgyaló: 
fsz.14.
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: A vádlott fiatal férfi, aki 2018. szeptember 1-jén, a késő délelőtti órákban, Pécsett, a Kertvárosban megszólított egy gyermekkorú fiút azzal, hogy adjon neki pénzt segítségképpen, hogy beteg anyjához haza tudjon utazni.

A vádlott a sértettet folyamatosan kísérte és mivel a sértett nem adott neki pénzt, azzal fenyegette, hogy korábban börtönben ült rablásért, és korábban történt egy eset, amikor egy férfi nem akart adni neki cigarettát, ezért elvette tőle. Eközben a vádlott a sértett irányába folyamatosan, félelemkeltően gesztikulált.

A sértett a fenyegetés hatására mondta a vádlottnak, hogy patikába megy, majd a nála lévő pénzből a visszajárót a vádlottnak adja. A patika nem volt nyitva, így a vádlott a sértettnél lévő 5.000 forintost kérte azzal, hogy a felét a nála lévő pénzből visszaadja. A sértett a fenyegetés hatására átadta a bankjegyet, majd valamennyi pénzt visszakapott a vádlottól, amit félelmében meg sem mert számolni. A vádlott tovább követte a sértettet, akitől további 1.000 forintot kért vissza abból, amit ő adott. A sértett a fenyegetések hatására átadta azt, így nála ténylegesen 945 forint maradt. A vádlott 4.055 forint kárt okozott neki.

2018. szeptember 11-én, az esti órákban a vádlott egy pécsi téren lépett oda egy középiskolás fiúhoz, akitől 2.700 forintot kért, hogy a testvéreihez haza tudjon utazni. A vádlott a járdán folyamatosan kísérte a sértettet, de ő kérései ellenére nem adott neki pénzt. Ekkor a vádlott közölte a sértettel, hogy 72 órás őrizetből szabadult, mert megvert négy gyereket, akik szintén nem adtak neki pénzt.

A sértett a fenyegetések hatására felajánlotta a vádlottnak, hogy a vonatjegyet veszi meg neki, mire a vádlott fenyegetőbb hangnemben ismételte meg a sértettnek azt, hogy korábban milyen módon bántalmazott gyerekeket azért, hogy pénzt szerezzen.

A sértett ekkor – menekülésképpen – egy közeli dohányboltba ment be és értesítette a rendőrséget.

A bíróság a tárgyalást folytatja.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36- 30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

Eljáró bíróság: