2019/ 50. hét - védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2019. december 10., kedd 09.00
Ügy tárgya: 
védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette
Ügyszám: 
7.B.223/2019
Tárgyalás helyszíne: 
7623 Pécs, Rákóczi út 34.
Tárgyaló: 
fsz.II.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: A sértett – aki kromoszóma rendellenesség következtében Down-szindrómával született – a vádlott testvére volt, súlyos fokú gyengeelméjűségben szenvedett, folyamatos gondozásra, ellátásra szorult és miután szülei meghaltak, a vádlott lett a gondnoka.

A sértett a vádlottal és annak lányával lakott egy pécsi családi házban, ahol mindannyiuknak külön szobája volt. A vádlott a sértett szobáját nem takarította, az rendetlen, piszkos, elhanyagolt volt.

2017. november közepén a sértett megbetegedett, tartósan ágyban fekvő állapotba került, felkelni nem tudott, pelenka viselésére szorult.

A vádlott a sértett pelenkáját nem cserélte, nem mozgatta őt, nem fürdette, emiatt a sértett a szennyezett ágyban feküdt betegen. A mozgatás hiánya felfekvéses, fekélyes állapotot hozott létre nála, a folyamatos bőrirritáció miatt elvakart sebein lárvák és nyüvek telepedtek meg. A sértett 2017. december elején tüdőgyulladást kapott, de a vádlott nem hívott hozzá orvost. 2017. december 12-én a hajnali órákban a sértett már alig kapott levegőt, ezért a vádlott a háziorvost hívta fel, akinek tanácsára a vádlott kihívta a mentőket. A sértettet kórházba szállították, azonban még ezen a napon, az esti órákban elhunyt.

A sértett halálának közvetlen oka a heveny, kétoldali tüdőgyulladás talaján kialakult szepszis, melyhez hozzájárult a kezeletlen, elhanyagolt állapota miatt kialakult fertőződése, a betegségek miatti legyengült állapota. A sértett értelmi állapota miatt nem volt képes felmérni a vele történteket, hogy akár a vádlottól, akár mástól segítséget kérjen.

A vádlottnak, mint a sértett hozzátartozójának, gondnokának kötelessége volt a sértettről, testvéréről való gondoskodás, mely kötelességétnek nem tett eleget, amennyiben megfelelően járt volna el, a sértett halála nagy valószínűséggel elkerülhető lett volna.

A bíróság tárgyalást tart az ügyben.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36- 30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

Eljáró bíróság: