2019/ 49.hét - közösség tagja elleni erőszak bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2019. december 4., szerda 09.00
Ügy tárgya: 
közösség tagja elleni erőszak bűntette
Ügyszám: 
15.Fk.241/2019
Tárgyalás helyszíne: 
7621 Pécs, Széchenyi tér 14.
Tárgyaló: 
fsz.20/I.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: Az elsőrendű és a másodendű vádlottak 2018. augusztus 14-én az éjszakai órákban, egy nyolc fős társaságban tartózkodtak egy pécsi üzletház déli bejáratánál található területen, nem messze a helyközi buszmegállótól. Öltözékükben és hajviseletükben is megnyilvánult, hogy rasszista fiatalok.

Ezen a napon egy jemeni állampolgárságú, Pécsen tanuló sértett a barátját várta a buszmegállóban, aki autóbusszal érkezett oda és szintén jemeni állampolgárságú fiú.

A két sértett az autóbusz pályaudvarról egy helyi-járatú autóbusz megállójába indult, miközben arab nyelven beszélgettek egymással.  Eközben a közelben tartózkodó fiatalok a sértettek beszélgetése hallatán odaszóltak nekik: „Migránsok, húzzatok haza, takarodjatok!” „Magyarországon magyarul beszéljetek!”

Az egyik sértett a vádlottak és társaságuk felé fordult és visszaszólt a vádlottaknak, hogy „Máshogy is lehet!”, majd mindketten tovább haladtak.

 A vádlottak ekkor tovább szidalmazták a sértetteket, majd az ittas állapotban lévő másodrendű és az elsőrendű vádlott a sértettek után futottak. Az elsőrendű vádlott a visszaszólás miatt egyikük felsőruházatát megfogta, rángatni kezdte, majd két kézzel meglökte, mire a sértett elesett. Ez alatt a másodrendű vádlott mindvégig e sértett mellett állt és őt a vádlott-társával együtt folyamatosan szidalmazta. Miután a sértettnek sikerült felállnia, a helyszínt futva elhagyta egy közeli parkoló felé.

Ekkor a két vádlott a másik sértett felé fordult. A másodrendű. vádlott a pólójánál megfogta és meglökte, majd az elsőrendű vádlottal együtt, a lábukon lévő, acélbetétes bakanccsal bántalmazták úgy, hogy e sértettet – mialatt a másodrendű vádlott a pólójánál fogva még mindig tartotta - az elsőrendű vádlott egyszer a bal térdén, míg a másodrendű vádlott a bal csípőjén megrúgta, közben őt is hangosan szidalmazták. Ezután meglökték, amitől a sértett szemüvege a földre repült. Miután a sértettnek sikerült felvennie a szemüveget a földről, a társa után szaladt, és utolérve őt, kicsit távolabbról értesítették a rendőrséget. A sértettek által adott személyleírás alapján a helyszínen elfogták a vádlottakat.

A bíróság tárgyalást tart az ügyben.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36-30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

Eljáró bíróság: