2019/ 49. - üzletszerűen elkövetett csalás vétsége és más bűncselekmények

Tárgyalás időpontja: 
2019. december 3., kedd 09.00
Ügy tárgya: 
üzletszerűen elkövetett csalás vétsége és más bűncselekmények
Ügyszám: 
8.B.536/2018
Tárgyalás helyszíne: 
7621 Pécs, Széchenyi tér 14.
Tárgyaló: 
fsz.19.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden:  A vádlott annak érdekében, hogy pénzhez jusson, az egyik weboldalon kiadó lakásokat hirdetett 65-75.00 Ft/hó áron két budapesti utcában, pontos házszám és név megjelölése nélkül. A vádlott a lakásokkal nem rendelkezett, de a hirdetésre jelentkezőktől azt kérte, hogy utaljanak át részére 30.000 illetve 45.000 forint előleget a szándékuk megerősítése és a lakás lefoglalása érdekében. Ezt a kérést azzal indokolta, hogy mivel neki vidékről kell a fővárosba utaznia, be szeretné biztosítani magát, nem szeretné feleslegesen megtenni az utat. A jelentkező sértettek a vádlott által megjelölt bankszámlákra utalták át az előlegeket.

A bankszámlaszámok azonban az esetek egy részében a korábban a hirdetésre jelentkezők, attól a vádlott meg nem jelenése, vagy visszalépése folytán elálló, a vádlott által korábban megtévesztett sértettek bankszámla számai voltak. A korábbi sértettek kárát a vádlott tehát újabb sértettek megtévesztéséből származó pénzből fedezte.

Más alkalommal a számlaszámok a vádlott által korábban meghirdetett takarítónői állásra jelentkező személyek számlaszámai voltak, akiknek a vádlott azt állította, hogy a takarítás mellett a bevásárlás is az ő feladatuk lesz, amit a számlájukra utalt összegből kell majd fedezniük. A munkára jelentkezőknek azonban valójában egy alkalommal sem kellett takarítani, mindössze egy minimális értékben bevásárolni és a bankszámlájukra érkezett, majd a vádlott kérésére onnan felvett pénzzel elszámolni a vádlott felé.

A különös visszaeső vádlott 12 rendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás vétségét követte el, mellyel összesen 512.000 forint kárt okozott.

A bíróság a tárgyalást folytatja.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36- 30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

Eljáró bíróság: