2019/ 46. hét - kifosztás bűntette és más bűncselekmények

Tárgyalás időpontja: 
2019. november 14., csütörtök 08.45
Ügy tárgya: 
kifosztás bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
2.B.106/2018
Tárgyalás helyszíne: 
7900 Szigetvár, Kossuth tér 15.
Tárgyaló: 
5.sz.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden:  A vagyon elleni bűncselekmények elkövetése miatt korábban már büntetett előéletű vádlott nő 2017. november 25-én, a délelőtti órákban egy szigetvári  áruházban segített egy idős nőnek a vásárlása során megvett karton tejet a húzós bevásárló táskájába tenni. A vádlott észlelte, hogy a sértett a táskában tartja a pénztárcáját és elhatározta, hogy azt megszerzi. Felajánlotta a sértettnek, hogy segít húzni a kocsit, aki ebbe bele is egyezett. A vádlott egy darabig, a sértettel közösen sétálva húzta a kocsit, majd a sértett figyelmetlenségét kihasználva, eltulajdonította annak 500 forint értékű pénztárcáját, a benne lévő 55.000 forinttal, és elköszönt a sértettől. A vádlott a pénzt elköltötte, a pénztárcát elégette.

2018. február 13-án a vádlott nő egy idős sértett nőt felkeresett a lakásán, akivel közölte, hogy a családsegítőtől jött és olyan idős embereket keres, akikhez ki tudna járni, segíteni. A nő ekkor ajánlott neki egy másik idős nőt, a vádlott pedig megkérdezte, hogy van-e szüksége segítségre, ezzel a nővel is közölte, hogy a családsegítőtől jött, megkérte, hogy engedje be a házába.

A sértett nő beengedte a vádlottat. Ezt követően beszélgetés közben a vádlott lesodorta a sértett pénztárcáját az asztalról, majd a sértett idős korának köszönhető figyelmetlenségét kihasználva, eltulajdonította a pénztárcából kieső 37.000 forint papírpénzt, és távozott a házból.

2018. február 26-án a déli órákban egy szigetvári áruházhoz ment a vádlott, ahol találkozott egy szintén idős nővel, akitől – értékek eltulajdonítása érdekében - megkérdezte, hogy segíthet-e vinni a bevásárló táskáját, amibe a sértett beleegyezett.

Ezután a sértett a vádlottal együtt sétált egy darabig, majd a vádlott letette a sértett táskáját, és a sértett idős korából fakadó figyelmetlenségét kihasználva eltulajdonította annak 500 forint értékű pénztárcáját, a benne lévő 25.000 forint készpénzzel és a sértett személyes okmányaival együtt.

A bíróság a tárgyalást folytatja.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36- 30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

Eljáró bíróság: