2019/ 43. hét - Különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmény

Tárgyalás időpontja: 
2019. október 24., csütörtök 09.30
Ügy tárgya: 
különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
14.B.208/2019
Tárgyalás helyszíne: 
7621 Pécs, Széchenyi tér 14.
Tárgyaló: 
fsz.14.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: A vádbeli időszakban – 2010. november 17. napjától munkaviszonya megszűnéséig, 2017. október 4-ig - az elsőrendű vádlott egy magyarországi bank egyik pécsi fiókjában a régió privátbanking részlegének vezetője volt, míg a másodrendű vádlott nő – munkaviszonya megszűnéséig, 2016. július 24-ig - ugyanezen fiókban privát banki tanácsadóként dolgozott, esetenként helyettesítette az elsőrendű vádlottat.

A vádlottak a privát banki részlegben a bank ügyviteli szabályaival ellentétes gyakorlatot alakítottak ki az ügyek „gördülékenyebb” intézése érdekében, elvárva azt, hogy a munkatársak egymás informatikai jelszavait ismerjék, és a gyakorlatuk során mellőzték a hangrögzítéses telefonvonal használatát, ezzel szemben mobiltelefonhívás, e-mail üzenet alapján teljesítettek ügyleti megbízásokat általában azzal, hogy az ügyfél utóbb megjelent a bankfiókban és a korábbi informális megbízásról kiállított bizonylatot később aláírta. Számos esetben fordult elő azonban olyan is, hogy az aláírás elmaradt. Az ilyen bizonylatokat egy szekrényben tárolták.

A két vádlott szoros, az üzleti kapcsolaton túlmenő viszonyt alakított ki egy magyar-amerikai állampolgárságú sértettel, aki 2010. november 17. napjától a bank privát ügyfele. Ennek során az elsőrendű vádlottat „fiának” tekintette, a másodrendű vádlottat pedig feleségül kérte, ő azonban nemet mondott a kérésre. A sértett az elsőrendű vádlott ügyfélkörébe tartozott, bármely pénzügyi tranzakcióját az elsőrendű és a másodrendű vádlott, vagy utasítása alapján más alárendelt ügyintéző végzete.

A sértett 2010-2017. november 24. napja között jelentős összegeket utalt a banknál vezetett bankszámláira angol fontban, euróban és USA dollárban, mely összegeket kötvényekbe fektette.

Azelső- és a másodrendű vádlottak – úgy, hogy a sértett a kötvények futamidő előtti lejárta előtti értékesítésére, vagy bármilyen más tranzakció teljesítésére nem adott utasítást, tudta és beleegyezése nélkül, a sértettet félrevezetve – összesen 161.208.104 forintnak megfelelő eurót és angol fontot tulajdonítottak el különböző tranzakciók és készpénzfelvétel során a számláiról. Az elsőrendű vádlott további 178.946.581,5 forint értékű kötvényállománnyal sajátjaként rendelkezett és folytatott a sértett tudta és beleegyezése nélkül értékpapír ügyleteket.

A bíróság elrendelte zárt tárgyalás tartását ügyben.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36- 30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

Eljáró bíróság: