2019/ 42. hét

Tárgyalás időpontja: 
2019. október 17., csütörtök 13.00
Ügy tárgya: 
halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége
Ügyszám: 
10.B.201/2018
Tárgyalás helyszíne: 
7621 Pécs, Széchenyi tér 14.
Tárgyaló: 
fsz.16.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A tárgyalás elmarad, mert az idézett szakértők bejelentették, hogy nem tudnak megjelenni. A következő határnap: 2020. január 9. 13.00 óra.

A vádirat szerint röviden: A vádlott 2016. március 26-án sürgősségi betegellátó osztályon dolgozott, mint kezelőorvos.

2016. március 26-án a koradélutáni órákban a mentők a sértettet – háziorvosának beutalójával – szállították a sürgősségi osztályra. A beutalón a háziorvos előzményként rögzítette, hogy a sértett otthonában, aznap reggel elesett és diagnózisként combnyaktörést és könyökzúzódást állapított meg. A sértett saját mosdó helyiségében esett el.

Az Országos Mentőszolgálat dokumentációs lapján szintén combnyaktörést rögzített a sértett esetében.

A kezelőorvos vizsgálatának a beteg minden panaszára ki kell terjednie, így mindenképpen el kellett volna végeznie a vádlottnak a háziorvos, illetve az Országos Mentőszolgálat által felállított diagnózis ellenőrzését, kivizsgálását.

A vádlottnak vizsgálnia kellett volna, hogy a betegnél csípőtáji törés fennállt-e. Azonban a vádlott vizsgálata erre nem terjedt ki e törés kizárására, az általa végzett vizsgálat a könyök sebzésének és a térdízület elfajulásos elváltozásának megállapítására jutott, a bal könyök és bal térd röntgenfelvételei alapján. A könyök sebzését ellátta, a térdfájdalom miatt fájdalomcsillapító szedését rendel el, és kontrollvizsgálatra a háziorvoshoz irányította.

A sértett állapota 2016. március 28. napján rosszabbodott, a háziorvos a egyéb fennálló betegsége, a cukorháztartás felborulása és ismételt combnyaktörés kórismével a sürgősségi betegellátó osztályra utalta.

A combnyaktörés megállapítására irányuló vizsgálatok, a törés diagnózisának elmaradása, a célzott kezelés megkezdésének késedelme az általános állapot rendezési lehetőségének hiánya önmagában elősegítette a sértett állapotának romlását és egyéb sorsszerű, súlyos betegségei állapotának romlásához vezettek.

A kezelőorvosok 2016. március 28-án, bár mindent megtettek a sértett állapotának javítására, a szövődmények elháríthatatlanul a sértett halálához vezettek.

A vádlott szabályszegése közvetlen ok okozati összefüggésben áll a sértett halálával.

A bíróság folytatja a tárgyalást.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36- 30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

Eljáró bíróság: