2019/ 41. hét

Tárgyalás időpontja: 
2019. október 8., kedd 09.00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntette
Ügyszám: 
7.B.218/2019
Tárgyalás helyszíne: 
7623 Pécs, Rákóczi út 34.
Tárgyaló: 
fsz.II.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: A vádlott nő egy baranyai településen lakott együtt a nála több, mint tíz évvel idősebb élettársával és korábbi kapcsolatából született gyermekével. A vádlott és élettársa között fennálló korkülönbségre tekintettel megbeszélték, hogy közös gyermeket nem vállalnak.

A vádlottnak korábban két abortusza volt, egyik a korábbi kapcsolatában, a másik az élettársával történt megbeszélést követően, közös elhatározásból. A vádlott ezt követően gyógyszerrel védekezett, de annak szedését pontosan meg nem határozható időpontban abbahagyta, amiről élettársának is tudomása volt. A vádlott 2018. nyarán teherbe esett, erről azonban hozzátartozóinak és a lakókörnyezetében élőknek nem szólt, titkolta terhességét, orvoshoz nem fordult, terhesgondozásban nem vett részt. Amikor a terhesség jelei nyilvánvalóvá váltak, azokat öltözködésével próbálta leplezni és kerülte a lakókörnyezetében élőket is.

2019. április 3-ról 4-re virradó éjszakán beindult a vádlottnál a szülés. Ekkor a vádlott a lakásukban található fürdőszobába ment, ahol egy fiúgyermeknek adott életet. A köldökzsinórt egy ollóval vágta át, majd a szüléssel járó vérszennyeződést feltakarította. Az ellátatlan újszülött pár órán belül elhunyt.

A gyerek testét a vádlott egy nylon zacskóba tette, arra még egy zacskót ráhúzott, nyílását több alkalommal körbe tekerte, majd fehér színű szövetbe csavarta, aztán egy papír cipősdobozba tette és a dobozt a ház egyik szekrényének polcára helyezte.

A vádlott a szülés tényét a család előtt titkolta, annak ellenére, hogy vérzései voltak, testében a méhlepény egy része bent maradt.

2019. április 5-én a vádlott élettársa a kora délutáni órákban ért haza, ekkor a vádlott a fürdőszobában volt. Mivel a vádlott hosszabb idő elteltével sem jött ki onnan, élettársa benyitott az ajtón, ekkor látta, hogy élettársa elesett, alteste vérzik, orvosi ellátásra szorul, ekkor mentőt hívott.

A mentők a vádlottat kórházba szállították, ahol megállapították, hogy pár napja szült és vérmérgezést kapott a testében maradt méhlepény darabjaitól, ezért méhét eltávolították.

A bíróság előkészítő ülést tart az ügyben.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Nem
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36- 30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

Eljáró bíróság: