2019/40. hét

Tárgyalás időpontja: 
2019. szeptember 30., hétfő 10.00
Ügy tárgya: 
bűnszövetségben elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette
Ügyszám: 
3.B.218/2019
Tárgyalás helyszíne: 
7621 Pécs, Széchenyi tér 14.
Tárgyaló: 
I.em.32.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: Az elsőrendű vádlott nő 2010. október 1-től állt egy egészségügyi kft. alkalmazásában pszichiátriai szakasszisztens munkakörben. Felettese a szakrendelést vezető főorvos volt, önállóan nem volt jogosult vények kiállítására, csak a rendelő orvos utasítására és ellenőrzése mellett.

Az elsőrendű vádlott 2012-ben nehéz anyagi helyzetbe került, ennek javítása érdekében 2012-ben munkaköri kötelezettségeit megszegve, a rendelő orvosok által előre aláírt, kitöltetlen vényeket – vényköteles vagy vény hiányában lényegesen drágán megszerezhető – altató, kedélyjavító, nyugtató hatású gyógyszerek kiváltására alkalmas módon, különböző betegek nevére töltötte ki és a kiváltott gyógyszereket az interneten keresztül értékesítette. Az ebben való segédkezésre – hogy a vények kiváltásakor ne az elsőrendű vádlott neve szerepeljen aláírásként – a másodrendű, szintén nehéz anyagi helyzetben lévő vádlott nőt bírta rá.

Az első- és a másodrendű vádlottak 2012-ben rendszeresen találkoztak a rendelő épületében található büfében, ahol az elsőrendű vádlott a különböző betegek nevére, a rendelő orvos tudta nélkül kiállított vényeket a másodrendű vádlottnak átadta, míg a másodrendű vádlott a korábban kiváltott gyógyszerek értékesítéséből származó pénzt adta át az elsőrendű vádlottnak.

A másodrendű vádlott 32 alkalommal, összesen 1.328.740 forintot szerzett meg, melyet a megszerzést követően az elsőrendű vádlottnak adott át. Az elsőrendű vádlott a másodrendű vádlottnak alkalmanként, a cselekményben való részvételért 5-10.000 forintot adott, míg a fennmaradó részt megtartotta.

A bíróság folytatja a tárgyalást.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36- 30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

Eljáró bíróság: