2019/ 38.hét

Tárgyalás időpontja: 
2019. szeptember 16., hétfő 13.00
Ügy tárgya: 
rablás bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
5.B.734/2018
Tárgyalás helyszíne: 
7621 Pécs, Széchenyi tér 14.
Tárgyaló: 
fsz.14.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden:  A vádlottak - két harkányi és egy diósviszlói férfi -  közösen elhatározták, hogy az elsőrendű vádlott ismeretségi körébe tartozó idős sértett házaspár házába bemennek, onnan készpénzt és egyéb értékeket lopnak el 2017. szeptember 28-án. A harmadrendű vádlott a tulajdonát képező gépkocsival, az esti órákban a társaival együtt a sértettek házához mentek. Az elsőrendű és másodrendű vádlottak bementek a sértettek házának udvarába, símaszkot húztak fel, majd benyomták a családi ház bejárati ajtaját és bementek a házba.

A sértettek már az ágyban feküdtek a ház középső szobájában és televíziót néztek. Amikor az első és másodrendű vádlottak beléptek a szobába, mindkét sértett kiabálni kezdett, megkérdezték tőlük, hogy kik és mit akarnak, erre a másodrendű vádlott lefújta a sértett férfit gázspray-vel, valamint a sértett nő felé is fújt, az arcukba világított egy , zseblámpával, folyamatosan fenyegette és a pénz átadására hívta fel őket.

A sértett férfi félelmében a ház másik szobájában lévő szekrényből elővett a pénztárcáját és abból 100.000 forint készpénzt adott át a másodrendű vádlottak azzal, hogy nincs több. Erre a másodrendű vádlott kiabálni kezdett, hogy nem elég, ennél több kell. A sértett félelmében kivette a szekrényből autós táskáját és azt, a benne lévő 1.000.000 forinttal átadta a másodrendű vádlottnak. Ekkor a két vádlott távozott a házból. A két vádlottat a harmadrendű vádlott egy pécsi buszmegállóba szállította, ahonnan busszal utaztak haza, a harmadrendű gépkocsijával haza hajtott. A vádlottak a pénzt elosztották.

A harmadrendű vádlott nem tudta, hogy a pénzt az első két vádlott erőszakkal szerezte meg, csupán a lopásról volt tudomása.

A sértettek idős koruk miatt a bűncselekmény elhárítására korlátozottan voltak képesek.

2018. június 27-én a másodrendű vádlott észrevette, hogy Pécsen, egy utcában egy családi háznál gépjárműbe pakolnak az ott lakók. Kifigyelte, hogy feltehetőleg nyaralni mennek, hosszabb időre és a házban majd nem tartózkodik senki.

A másodrendű vádlott még ugyanezen a napon, sötétedéskor, egy kombi gépkocsival a sértett családi házához hajtott, hogy onnan különböző dolgokat tulajdonítson el. A házat gyalogosan megkerülve észlelt egy bukóra hagyott ablakot, amelyről a szúnyoghálót lepattintotta, majd a kinyitott ablakon bejutott a házba és onnan 375.133 forint értékben tulajdonított el különböző műszaki cikkeket, ékszereket, használati tárgyakat és készpénzt, majd a helyszínről elhajtott a gépkocsival.

A másodrendű vádlott a megszerzett értéktárgyakat eladta, melyek egy részét a nyomozó hatóság 329.500 forint értékben lefoglalta, de 45.633 forint kár nem térült meg.

Az elsőrendű vádlott letartóztatásban van, a másodrendű vádlott – az első kihallgatását követően – külföldre távozott, tartózkodási helye ismeretlen.

A bíróság – tanúk kihallatásával - folytatja a tárgyalást.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Nem
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36- 30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

Eljáró bíróság: