2018/2. - bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények

Tárgyalás időpontja: 
2018. január 11., csütörtök 09.00
Ügy tárgya: 
bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
15.B.193/2016
Tárgyalás helyszíne: 
7623 Pécs, Rákóczi út 34.
Tárgyaló: 
fsz.II.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: V. T. I.r. vádlott kapcsolatai révén vagyonőri tevékenység ellátására tudott megrendeléseket szerezni, részben közvetlenül megbízóktól, részben pedig más biztonsági, őrzési, illetve vagyonőri és takarítói szolgáltatásokat végző vállalkozásoktól. Az I.r. vádlott által megszerzett megrendelések teljesítéséhez nagyszámú, akár 1000 főt meghaladó munkavállaló foglalkoztatására volt szükség.

 

A tevékenység ellátására az I.r. vádlott elhatározta, hogy egy összehangoltan működő és elsősorban megbízható barátaiból, ismerőseiből és testvéréből álló bűnözői csoporttal olyan céghálózatot alakít ki, amelynek segítségével az általa beszervezett személyek az elkövetés révén a megbízási díjak egy részét készpénzben fogják tudni megszerezni annak eredményeként, hogy a céghálózatban részt vevő gazdasági társaságok nem tesznek eleget a biztonsági őrzési tevékenységet ellátó alkalmazottaik után a közterhek megfizetésére vonatkozó kötelezettségeiknek.

 

Annak érdekében, hogy a ténylegesen teljesített szolgáltatásokból származó adóköteles bevételeik után fizetendő ÁFA, illetve a ténylegesen megvalósult foglalkoztatás után járó közteher megfizetési kötelezettségeiket jogosulatlanul elkerüljék, a munkavállalókat nem jelentették be a foglalkoztatásukat ténylegesen ellátó és ezáltal adó-és járulékfizetésre köteles gazdasági társaságoknál, hanem az I. r. vádlott irányításának és utasításainak megfelelően vádlott-társai azt a gyakorlatot folytatták, hogy az általuk vezetett gazdasági társaságok nevében színlelt munkaerő kölcsönzési szerződéseket kötöttek, amelyek létrehozása és működtetése szintén az I.r. vádlott utasításai alapján történt meg.

 

A munkaerő kölcsönző cégek létrehozása és működtetése azt a célt szolgálta, hogy a tevékenység legális látszatát fenn tudják tartani és az adott hónapban akár 1000 főt meghaladó munkavállalót be tudják jelenteni az alkalmazásuk kapcsán.

 

A rendelkezésre álló bizonyítékok szerint az I. r. vádlotthoz visszajuttatott pénz havi rendszerességgel elérte a 10 millió forintot.

 

A vádlottak a fenti tevékenységükkel több százmillió forint vagyoni hátrányt okoztak a magyar költségvetésnek.

 

A bíróság folytatja a két napra - 2018. január 12-re is - kitűzött tárgyalást .

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36-30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

Eljáró bíróság: