2017/50 - csoportosan elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények

Tárgyalás időpontja: 
2017. december 14., csütörtök 13.00
Ügy tárgya: 
csoportosan elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
4.Fk.521/2017
Tárgyalás helyszíne: 
7621 Pécs, Széchenyi tér 14.
Tárgyaló: 
I.em.32.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: A vádlott fiatalkorú fiúk barátok, négyen gyermekotthonban élnek, míg az V.r. vádlott komlói fiú csatlakozott a társaságukhoz 2016. október 30-án, amikor egy pécsi szórakozóhelyre mentek, ahol sok szeszesitalt fogyasztottak, majd hajnali kettő óra körül, a szórakozóhely előtt, megismerkedtek a kiskorú, szintén ittas állapotban lévő sértett fiúval, aki a lépcsőn ült. A sértett ittasságát észlelve a vádlottak elhatározták, hogy megszerzik a fiú értékeit.

A sértett, ittassága miatt nehezen tudott járni, ezért a vádlottak egy közeli utcába kísérték, ahol a III.r. vádlott egy ízben megütötte tenyérrel az arcán, majd a II.r. vádlott is megütötte szintén az arcán, ezután a IV.r. vádlott szintén az arcán, ököllel ütötte meg a sértettet. A sértett az ütésektől a földre esett, a vádlottak segítettek neki felállni, majd továbbmentek, eközben az I.r. vádlott – az értékei megszerzése érdekében – belekötött a sértettbe, majd kétszer megütötte az arcán. A sértett a földre esett, az I.r. vádlott ezután kétszer a lábába rúgott. Ezután, mintha segítene a sértettnek felállni az I.r. vádlott felé hajolt, de a sértett fejét a saját vállára szorította és egy hátulról előre vető mozdulattal a földre vitte úgy, hogy a sértett feje az úttestet érje. A földön fekvő sértett kabátját és óráját ekkor a II.r. vádlott elvette, míg a III.r. és IV.r. vádlottak átkutatták a zsebeit, illetve a IV.r. vádlott levette a cipőit.

Az V.r. vádlott a sértett bántalmazásában nem vett részt, de azzal a magatartásával, hogy végig a társasággal együtt maradt, a sértett értékeinek megszerzése céljából, kísérte ő is a sértettet, sőt a bántalmazás alatt sem húzódott arrébb és a bántalmazást követően is barátaival maradt, jelenlétével erősítette társait és félelmet keltett a sértettben.

A kiskorú sértett ezt követően felállt, és mezítláb elfutott a helyszínről. Az I.r., II.r. és III.r. vádlottak egy darabig futottak utána, de a sértettnek sikerült elmenekülni. Ezután a sértett visszament a szórakozóhelyre a barátjához, majd a rendőrségre ment feljelentést tenni.

A vádlottak a sértett pénztárcáját, irattartóját, karóráját, vászon cipőjét, dzsekijét és készpénzét tulajdonították el összesen 25.100 forint értékben.

A bántalmazás során a sértett 8 napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedett.

 

A fenti bűncselekmény elkövetését követően néhány perccel, a vádlottak tovább mentek a pécsi belvárosban, ahol találkoztak egy férfivel, és elhatározták, hogy „lerabolják”. Amikor a sértett mellettük akart elhaladni a II.r. vádlott megragadta a vállát, majd egyszer arcán ököllel megütötte. Ezt követően a III.r. vádlott is megütötte ököllel a sértett arcát és az I.r. vádlott testszerte kezdte ököllel ütni a sértettet. A sértett a földre került, ahol mind az öt vádlott testszerte, több alkalommal megrúgta, majd átkutatták a nadrágja zsebeit, ahonnan 3500 forint készpénzt, a III.r. vádlott pedig egy iPhone 6 típusú mobiltelefont vett ki. A II.r. és IV.r. vádlottak ekkor a kabátjánál kezdve kezdték húzni a sértettet, akiről a kabát lejött, arra a IV.r. vádlott tartott igényt. A sértett mobiltelefonját az I.r. vádlott tette el.

Miután a IV.r. vádlott megkapta a kabátot, az V.r. vádlottal elindultak a gyermekotthon irányába, míg az I.r. , a II.r. és a III.r. vádlottak a sértett bántalmazását abbahagyták és rá akarták beszélni a sértettet, hogy ne menjen a rendőrségre, a sértett ezt megígérte, ekkor hagyták ott. A sértett ezt követően egy házba becsöngetett és az ott lakóktól kért segítséget, akik értesítették a rendőrséget. A sértettnek összesen 165.000 forint kárt okoztak az elkövetők, bántalmazása következtében pedig 8 napon belül gyógyuló, könnyű sérülései keletkeztek.

A bíróság a tárgyalást folytatja.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36- 30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

Eljáró bíróság: