2017/50 - állatkínzás bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2017. december 14., csütörtök 09.00
Ügy tárgya: 
állatkínzás bűntette
Ügyszám: 
2.B.108/2016
Tárgyalás helyszíne: 
7800 Siklós, Batthyány K. u. 1.
Tárgyaló: 
2.sz.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: A vádlott a lakóhelyén, 2016. január 28-át megelőzően hét lovat tartott. Az állatok számára nem adott elegendő mennyiségű táplálékot, kizárólag szálas takarmánnyal etette azokat, szemes takarmányt a lovak nem is kaptak.

 

2016. január 1-jén a vádlott lovai közül egy hím ivarú, 12-15 éves, fekete színű ló nem tudott lábra állni, ezért a vádlott állatorvost hívott hozzá. Az ügyeletes állatorvos kiérkezve megállapította, hogy a ló rosszul táplált, keresztgyengeségben szenved és a vádlott a többi ló számára sem biztosít megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot. A beteg lónak injekciót adott az állatorvos, majd közölte, hogy a kezelést 2-3 nap múlva meg kell ismételni és a beteg ló fokozott táplálására, valamint arra is felhívta a vádlott figyelmét, hogy fel kell keresnie a körzeti állatorvost.

 

A vádlott ennek ellenére nem adott megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékot az állatnak, fogai túlnőttek, rágási zavarok következtek be. Az állat ezért egy idő után nehezen, majd nem is evett, éhezett, mely különös szenvedést okozott neki, ennek következtében pusztult el.

 

Az ügyészség, a már többször büntetett vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztés büntetést indítványozott.

 

A bíróság a tárgyalást folytatja.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36- 30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

Eljáró bíróság: