2017/47 - rablás bűntette és más bűncselekmények

Tárgyalás időpontja: 
2017. november 21., kedd 13.00
Ügy tárgya: 
rablás bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
4.B.644/2017
Tárgyalás helyszíne: 
7621 Pécs, Széchenyi tér 14.
Tárgyaló: 
I. em. 32.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vád szerint röviden: A vádlott fiatal pécsi férfi 2017. február 22-én délelőtt, Pécsett, céltalan időtöltése közben az utcákon sétálgatva elhatározta, hogy egy temető felé gyalogol, ahol várakozni fog és egy általa alkalmasnak vélt személyt kővel leüt, értékeit pedig eltulajdonítja. Ezen a napon, délután 14 óra körüli időben egy idős asszony a hétvégi házából a közeli buszforduló felé gyalogolt, haladása során a temető mellett haladt el, ahol a vádlott is várakozott. A sértettet a vádlott megszólította, tőle pénzt követelt, azonban a sértett azt mondta nem tud adni, és tovább ment. A vádlott ekkor felvett a földről egy körülbelül 1 kg súlyú terméskövet és a sértettet hátulról fejbe dobta. A sértett a fejét ért ütés következtében arccal a földre esett, homlokát a kavicsos, egyenetlen talajba beütötte. A vádlott ezt kihasználva a sértett táskáját a benne lévő igazolványokkal, értékekkel és készpénzzel együtt – 21.931,- forint összértékben - eltulajdonította, majd azzal a helyszínről elfutott. A vádlott a táskából a készpénzt, cigarettát és egy öngyújtót magához vette, majd a táskát futása közben eldobta a benne lévő iratokkal, bankkártyákkal együtt, azt később megtalálták. A sértettnek ténylegesen 7.130,- forint kára keletkezett.

A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, de életkorára, fizikai állapotára, a megtámadott testtájékra és a támadás eszközére figyelemmel fennállt a veszélye a keletkezettnél súlyosabb sérülés kialakulásának is.

 

A vádlott a fentiekhez hasonlóan 2016. július 7-én délelőtt ugyanazon a pécsi helyszínen követni kezdett egy idős, járóbottal közlekedő nőt. A vádlott először segítséget ajánlott a sértettnek, majd miután a sértett közölte, hogy nincs szüksége segítségre, lemaradt, de tovább követte őt. Miután a sértett egy közeli szurdokhoz ért, a vádlott hátulról mögé lépett, majd a sértett szatyrát egy hirtelen mozdulattal a föld felé rántva, kitépte a sértett kezéből, és azzal együtt elszaladt a helyszínről. A sértett táskájában kulcsai, bevásárló szatyra, személyigazolványa, valamint állateledelnek szánt ételmaradék volt, összesen 3.500 forint értékben.

A vádlott futás közben egyszer megállt, a szatyrot átvizsgálta, a benne lévő dolgokat kiszórta, majd mindent hátrahagyott. A sértett kára így megtérült.

 

A bíróság a tárgyalást megkezdi.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36- 30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

Eljáró bíróság: