2017/46 - nyereségvágyból, bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmény

Tárgyalás időpontja: 
2017. november 13., hétfő 13.00
Ügy tárgya: 
nyereségvágyból, bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberülés bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
7.B.195/2017
Tárgyalás helyszíne: 
7623 Pécs, Rákóczi út 34.
Tárgyaló: 
fsz.II.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: A vádlott férfi és az idős, német állampolgárságú sértett férfi egy baranyai faluban éltek egymás szomszédságában. A sértett két alkalommal megbízta a vádlottat kisebb, ház körüli munkák elvégzésével.

2016. május 14. vagy 15. napján a vádlott otthon szeszesitalt fogyasztott, amitől ittas állapotba került. Az esti órákban elhatározta, hogy a sértett házához tartozó melléképületből fűnyírót vagy más műszaki ingóságokat tulajdonít el. A sértett esetleges ellenállásának leküzdése érdekében fejszét vett magához és a sértett házához tartozó telek mellett lévő – már letaposott – kerítésen keresztül bement az udvarba. Amikor a vádlott a melléképület kilincsét lenyomta, váratlanul megjelent a sértett, majd bement a házba. A vádlott a sértettet követte a házba, az előtérben utolérte, majd egy vagy két alkalommal – az idő közben már felé fordult – sértett fejére sújtott a fejsze fokával. Az ütéstől a sértett elesett, a vádlott a földön fekvő sértett fejére további két vagy három ütést mért a fejsze fokával.

Ezt követően a vádlott a házban értékek után kutatott, melynek során a sértett pénztárcáját – az abban lévő 22.000 forinttal és okmányaival együtt – magához vette, majd a sértett által gyűjtött, de a forgalomból már kivont német márka típusú pénzérméit is – melyek együttes értéke 13.145 forint - eltulajdonította.

A bántalmazás során a sértett olyan súlyos – az élettel összeegyeztethetetlen - sérüléseket szenvedett, hogy életét az azonnal érkező orvosi segítség sem menthette volna meg.

Ezek után a vádlott az otthonában a pénzt kivette a tárcából, a sértett okiratait elégette, majd Pécsre utazott, az éjszakát az utcán töltötte, majd az első busszal hazatért, és lefeküdt aludni. Éjjel 2 órakor eszébe jutott, hogy a bűncselekményhez használt fejszét a sértett otthonában hagyta, ezért visszament a bűncselekmény helyszínére hajnali 3 óra körül, tisztítószert és rongyot vitt magával, melyekkel a sértett házában lévő tárgyakat letörölte, mindeközben további tárgyakat, ingóságokat tulajdonított el 98.250 forint értékben.

A vádlott a fejsze nyelét elégette, annak fokát és az eltulajdonított ingóságokat hátizsákba rakta, és egy ismerősének házánál található kútba dobta, ahol a nyomozó hatóság házkutatás során azokat megtalálta.

A bíróság a tárgyalást folytatja.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36/30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

Eljáró bíróság: